اگر سوال شود الله متعال در اینکه میفرماید: «وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» به رسول الله امر میکند که جدال کند، پاسخ این سوال به دو صورت میباشد:
اول: الله متعال به جدالی نیک امر نموده نه مطلق جدال؛ و رسول الله نیز فرمان الله متعال را اجابت کرده است. با این همه، از ایشان هرگز نقل نشده که با اسلوب متکلمان و اهل جدل، مجادله کند و ثابت شد که آنچه نیک و احسن است، راه متکلمان نیست.
مانند این آیه که الله متعال پیامبرش را امر میکند تا با آنها مجادله و بحث کند. الله متعال میفرماید: «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَهٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا مَا بِصَاحِبِکُم مِّن جِنَّهٍ إِنْ هُوَ إِلَّا نَذِیرٌ لَّکُم بَیْنَ یَدَیْ عَذَابٍ شَدِیدٍ * قُلْ مَا سَأَلْتُکُم مِّنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ وَهُوَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ شَهِید»: «(ای پیامبر!) بگو: «همانا من شما را به یک (خصلت) اندرز میدهم که: دو نفر دو نفر یا یک نفر یک نفر برای الله بر خیزید، سپس بیندیشید که این همنشین شما (= محمد) هیچگونه دیوانگی ندارد، او برای شما جز هشداردهنده پیشاپیش عذاب شدید نیست». (ای پیامبر!) بگو: «هر مزدیکه از شما خواستهام، پس آن برای خود شما باد، پاداش من تنها بر (عهده) الله است و او بر همه چیز گواه است». (سبا: ۴۶، ۴۷)
و او برای اجرای این امر: «وَأَنذِرْ عَشِیرَتَکَ الْأَقْرَبِینَ» بالای کوه صفا میرود و فرزندان قریش را ندا میدهد تا جمع میشوند و از آنها میپرسد: «آیا اگر به شما خبر دهم دشمن پشت کوه است و میخواهد به شما حمله برد حرف مرا باور میکنید؟» که حاضران گفتند: بله، از تو جز راستی نشنیدهایم. پس گفت: من شما را از عذاب شدید و نزدیک برحذر میدارم.
مثالهای بسیاری از مجادله و بحث و جدال پیامبران در قرآن آمده است مانند سورهی هود و استدلال ابراهیم برای قومش و بیان یوسف با صاحب زندان