خواستگاری

معتقدیم که خواستگاری وعده‏ای برای ازدواج است، شایسته است در خواستگاری هر دو طرف همدیگر را ببینند بدون اینکه خلوتی صورت بگیرد، و هرگز خواستگاری کردن بر خواستگاری فرد دیگری درست نیست مگر اینکه خواستگار اولی اجازه دهد یا اینکه خواستگاری را رها کرده باشد و دیگر دنبال آن نرود، و بر انسان مسلمان واجب است که زن باایمان انتخاب کند، چون زن مؤمن برای دین و دنیای مرد پناهگاه محکمی است.

حدیث سهل‏بن‏سعد به مشروع بودن نگاه کردن به فرد موردنظر در خواستگاری اشاره می‏کند، می‏فرماید:

«أَنَّ امْرَأَهً جَاءَتْ رسول‏الله صلی الله علیه و سلم فَقَالَتْ یَا رسول‏الله جِئْتُ لِأَهَبَ لَکَ نَفْسِی فَنَظَرَ إِلَیْهَا رسول‏الله صلی الله علیه و سلم فَصَعَّدَ النَّظَرَ إِلَیْهَا وَصَوَّبَهُ ثُمَّ طَأْطَأَ رَأْسَهُ فَلَمَّا رَأَتْ الْمَرْأَهُ أَنَّهُ لَمْ یَقْضِ فِیهَا شَیْئًا جَلَسَتْ». [متفق علیه].

«زنی پیش پیامبر صلی الله علیه و سلم آمد و گفت: آمدم تا خود را به تو تقدیم کنم، پیامبر صلی الله علیه و سلم او را نگاه کرد سپس سرش را پایین انداخت، وقتی زن متوجه شد که پیامبر به او نیازی ندارد، نشست». [بخاری و مسلم].

یا حدیث ابوهریره که می‏گوید: نزد پیامبر بودم مردی پیش ایشان آمد و گفت: با زنی از انصار ازدواج کرده‏ام، پیامبر به او فرمود: به او نگاه کرده‏ای؟ عرض کرد: نه، فرمود: برو به او نگاه کن چون در صورت زنان انصار چیزهایی دیده می‏شود که شاید مورد پسند شما نباشد. [مسلم و نسائی].

یا حدیث مغیره که به خواستگاری زنی رفت، پیامبر صلی الله علیه و سلم به او فرمود: به او نگاه کن چون موجب برقراری ارتباط میان شما خواهد شد. [ترمذی و نسائی].

حدیث ابن‏عمر به مشروع نبودن خواستگاری بر خواستگاری دیگران اشاره می‏کند:

پیامبر صلی الله علیه و سلم از دخالت کردن در معامله‏ی همدیگر و خواستگاری کردن بر خواستگاری کسی دیگر نهی می‏فرمود، مگر اینکه خواستگار اول اجازه بدهد یا آن را رها کرده باشد. [بخاری و مسلم].

بخاری حدیث را در باب «عدم دخالت در خواستگاری دیگران تا اینکه او را نکاح یا ترک کند» روایت کرده است. در این باب احادیث فراوانی وجود دارد که این اصل را به ثبوت می‏رسانند.

حدیث ابوهریره از پیامبر صلی الله علیه و سلم به ازدواج با انسان مؤمن تشویق می‏کند:

«تُنْکَحُ الْمَرْأَهُ لِأَرْبَعٍ: لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَجَمَالِهَا وَلِدِینِهَا فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّینِ تَرِبَتْ یَدَاکَ». [رواه البخاری].

«به خاطر چهار خصلت با زن ازدواج می‏شود: مال، حسب و نسب، زیبایی و دین. شما دیندار را انتخاب کنید، تا خوشبخت شوید». [بخاری].

یا حدیث: «الدُّنْیَا مَتَاعٌ وَخَیْرُ مَتَاعِ الدُّنْیَا الْمَرْأَهُ الصَّالِحَهُ». [رواه مسلم].

«دنیا بهره است و بهترین بهره‏ی دنیا زن صالح و نیکوکار است». [مسلم].

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …