انواع عبادت بسیار است. هر عمل صالحی که به وسیله سخنان یا اعمال ظاهری و باطنی انجام شود و خداوند آن را دوست میدارد و به آن راضی است نوعی از انواع عبادتها میباشد در زیر بعضی از نمونههای آن ذکر میشود:
شامل دعای درخواست و دعای عبادت میباشد. الله تعالی میفرماید: ﴿فَٱدۡعُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِینَ لَهُ ٱلدِّینَ﴾ [المؤمن: ۱۴]. «خداوند را در حالی بخوانید که دین را برایش خالص کردهاید» و میفرماید: ﴿وَأَنَّ ٱلۡمَسَٰجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدۡعُواْ مَعَ ٱللَّهِ أَحَدٗا ١٨﴾ [الجن: ۱۸]. «مساجد از آن خداست با خداوند کسی دیگر را نخوانید» و میفرماید: ﴿وَمَنۡ أَضَلُّ مِمَّن یَدۡعُواْ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَن لَّا یَسۡتَجِیبُ لَهُۥٓ إِلَىٰ یَوۡمِ ٱلۡقِیَٰمَهِ وَهُمۡ عَن دُعَآئِهِمۡ غَٰفِلُونَ ۵ وَإِذَا حُشِرَ ٱلنَّاسُ کَانُواْ لَهُمۡ أَعۡدَآءٗ وَکَانُواْ بِعِبَادَتِهِمۡ کَٰفِرِینَ ۶﴾ [الأحقاف: ۵-۶]. «و کیست گمراهتر از آن کسی که به جای خداوند کسی را میخواند که تا روز قیامت به او پاسخ نمیدهد و آنها از دعایشان بیخبرند. و هنگامی که مردم محشور گردند دشمنان آنها باشند و به عبادت آنها کافرند».
پس کسی که از غیر خداوند به چیزی که جز خداوند بر آن قادر نیست، درخواست کند او مشرک و کافر است و فرقی نمیکند که درخواست شده زنده یا مرده باشد. و هرکس از زنده ای بر آنچه بر انجام آن قادر است درخواست نماید مثلاً میگوید: ای فلانی به من غذا بده یا ای فلانی مرا سیراب کن و مانند اینها، مشکلی بر آن مترتب نمیگردد. و هرکس از مرده یا غائبی درخواست نماید، او مشرک است زیرا مرده و غایب نمیتوانند به مانند این کار را انجام دهند.
دعا دو نوع است دعای درخواست و دعای عبادت.
دعای درخواست این است که از نیکیهای دنیا و آخرت از خداوند درخواست نماید و در دعای عبادت تمام چیزهای ظاهری و باطنی که باعث نزدیکی به خدا میگردد در آن داخل میشود. زیرا عبادت کننده برای الله با زبان قال و حال از پروردگارش قبولی آن عبادت، و پاداش آن را درخواست میکند.
و تمام آنچه در قرآن از امر و نهی کردن دعا از غیر خداوند وارد است بر ثنا و ستایش دعاکنندگان که شامل دعای درخواست و دعای عبادت میشود، میباشد.