بعضی از افراد این امت به بت‎پرستی خواهند پرداخت (۴)

مسلم در صحیح[۱] خود از ابن مسعود روایت می‎کند که گفت: پیامبر خدا صلی الله علیه و سلم را در مورد بوزینه‎ها و خوک‎ها پرسیدند که آیا این حیوانات از همان انسان‎های مسخ شده هستند؟ پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: «خداوند هیچ قومی را هلاک نکرده یا مسخ نکرده که از آنها نسل و ذریه‎ای باقی گذاشته باشد، میمون و خوک قبل از مسخ شدن آنها بوده‎اند». و این داستان دلیل قاطعی است بر حرام‌بودن نیرنگی که بوسیله‌ی آن، امور حرام، حلال کرده می‎شود و حلال را حرام می‎کنند.

 و گفته‌اش: (و عبد الطاغوت) شیخ الاسلام می‎گوید: درست این است که این جمله بر (مَن لعنه الله وغضب علیه وجعل منهم القرده والخنازیر) معطوف است، چون فعل ماضی است و بر افعال ماضی قبل از خود معطوف می‎شود؛ یعنی بر: (مَن لعنه الله ومن غضب علیه ومن جعل منهم القرده والخنازیر، ومن عبد الطاغوت) عطف است، اما فاعل فعلهای مقدم بر آن اسم الله است که به صورت ظاهر و مضمر فاعل قرار گرفته است و در اینجا فاعل ضمیر در «عَبَدَ» است. و کلمه‌ی «مَن» را تکرار نکرد چون همه این افعال را صفت یک گروه که یهود هستند قرار داده است.

مؤلف می‎گوید: و خداوند متعال می‎فرماید: ﴿قَالَ ٱلَّذِینَ غَلَبُواْ عَلَىٰٓ أَمۡرِهِمۡ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَیۡهِم مَّسۡجِدٗا﴾ [الکهف: ۲۱]. «آنان که بر کارشان دست یافتند, گفتند: برغارشان مسجدی می‌سازیم».

خداوند از کسانی که بر امر اصحاب کهف غالب آمدند خبر می‎دهد که گفتند: بر آنان مسجدی می‎سازیم. ابن جریر در مورد کسانی که این سخن را گفتند دو قول ذکر کرده است:

  • گویندگان مسلمان بودند.

  • گویندگان این سخن مشرک بودند.

 اگر هر یک از این دو گروه باشند مورد مذمت هستند. چون پیامبر صلی الله علیه و سلم می‎فرماید: «لعنت خدا بر یهودیان و نصارا باد که آنان قبور انبیاء و صالحان خود را مسجد قرار دادند»[۲]. پیامبر صلی الله علیه و سلم از کار آنها بر حذر می‎داشت. بخاری و مسلم رویات کرده‌اند.[۳] چون این کار سبب می‎شود صاحبان قبور شریک خدا قرار داده شوند، چنان‎که مشاهده می‎کنیم. از این رو وقتی یهود و نصارا این کار را کردند این کار آنان را به سوی شرک کشانید و این دلالت می‎کند که این امت این کار را انجام می‎دهد همان‎طور که یهودیان و نصارا این کار را کردند و این کار امت را به سوی شرک کشاند چون آنچه یهود و نصارا کرده‎اند این امت وجب به وجب از کارهای آنان پیروی می‎کند چنان‎که پیامبر  صلی الله علیه و سلم (صادق المصدوق) خبر داده است و خداوند می‎فرماید: ﴿وَمَا یَنطِقُ عَنِ ٱلۡهَوَىٰٓ٣ إِنۡ هُوَ إِلَّا وَحۡیٞ یُوحَىٰ۴﴾ [النجم: ۳-۴]. «و از روی هوای نفس سخن نمی‌گوید. سخنش، چیزی جز وحی نیست که به او نازل می‌شود».

مؤلف می‎گوید: (از أبی سعید رضی الله عنه روایت است که رسول خدا صلی الله علیه و سلم فرمود: شما دقیقا از سنت‎های امت‎های گذشته پیروی می‎کنید حتی اگر آنها در سوراخ سوسماری در آمده باشند شما نیز وارد آن خواهید شد، گفتند: ای رسول خدا آیا از یهود و نصارا پیروی می‎کنیم؟ فرمود: پس از چه کسی؟). [روایت مسلم و بخاری].

مؤلف این حدیث را با این کلمات آورده و منبع آن را صحیحین ذکر کرده است و شاید از منبعی دیگر حدیث را نقل کرده است. لفظ صحیحین ـ سیاق صحیح مسلم ـ  چنین است: از أبی سعید خدری روایت است که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: «شما از سنت‎های کسانی که پیش از شما بوده‎اند وجب به وجب و ذراع به ذراع پیروی می‎کنید حتی اگر آنان وارد سوراخ سوسماری شوند شما از آنها پیروی خواهید کرد». گفتیم: ای رسول خدا! آیا آنها یهود و نصارا اند؟ فرمود: «پس چه کسی؟[۴].

 و احتمال دارد حدیث در منابع دیگر غیر از بخاری و مسلم با عباراتی روایت شده که مؤلف ذکر کرده است و مرادِ مؤلف اصل حدیث بوده نه لفظ و کلمات آن[۵].

و گفته‌اش: (لَتتبِعُنَّ سَنَنَ) یعنی شما از سنت‎های امت‎های گذشته کاملاً پیروی می‎کنید.

(حَذوَ القُذَّه بالقذه)، «القذه» یعنی پری که در انتهای تیر وجود دارد و دو پر در آنها مساوی و هم اندازه هستند. یعنی شما از آنها پیروی می‌کنید طوری که با آنها مشابه، یکسان و برابر خواهید بود همان‎طور که نوک پر یک تیر با نوک پر دیگر برابر است، این خبر به معنی نهی از پیروی و اطاعت از امت‎های دیگر است و پیامبر صلی الله علیه و سلم آنها را از توجه و روی آوردن به غیر از دین اسلام منع می‎کند، چون همه‌ی نورها در برابر نور اسلام رنگ می‎بازند و شریعت اسلام همه ادیان را نسخ کرده است و این از معجزات پیامبر صلی الله علیه و سلم است، چون بسیاری از امت‎ ایشان از سنت‎های یهود، نصاری و فارس و از شیوه‎های آنان در سواری، لباس پوشیدن، برپایی مراسم دینی‌شان، ادیان، جنگ‌ها، عادت‌هایشان از تزیین مساجد، تعظیم قبور و قرار دادنشان به عنوان سجده‌گاه پیروی کرده‎اند، حتی قبور صالحان را به جای الله مورد پرستش قرار داده‌اند و مانند آنها حدود و تغییرات را بر ضعفا اجرا میکنند اما توانمندان را مورد تعزیر و تنبییه قرار نمیدهند و مانند آنها روز جمعه کار نمی‎کنند و با انگشت سلام می‎دهند و روز شنبه به عیادت بیماران نمی‌روند و از پنج‌شنبه‌ی تخم مرغی خوشحال می‎شوند.[۶] و می‌گویند که زن در دوران قاعدگی آرد خمیر نکند و مانند آنها، علما و دیرنشینان را خدایانی جز الله قرار داده‌اند. و از کتاب خدا روی بر تافته‌اند و به کتاب‎های گمراهی از قبیل جادو، فلسفه و کلام روی آوردند و صفات خدا را که خودش را به آن توصیف نموده یا پیامبرش صلی الله علیه و سلم او را به آن وصف کرده تکذیب می‎کنند و خداوند را به عیب‎ها و نقایصی توصیف میکنند که شایسته‌ی‌ الله تعالی نیست و دیگر اموری که در آن از یهود و نصار پیروی کرده‎اند.

و گفته‌اش: (حتی اگر وارد سوراخ سوسماری شده‎اند شما نیز وارد آن خواهید شد) و در حدیثی دیگر آمده است: «حتی اگر کسی از امتهای دیگر آشکارا با مادرش زنا کرده باشد در امت من کسانی پیدا خواهند شد که این کار را انجام می‎دهند»[۷]. و در حدیثی دیگر آمده است: «حتی اگر کسی از آنان سر راه با زنش همخوابی کرده شما نیز همان کار را خواهید کرد[۸]». چنان‎که احادیث صحیحی در این مورد روایت شده است، پس پیامبر صلی الله علیه و سلم خبر داده که امتش همان‎کار و آیین هایی که یهود، نصارا و فارس‌ها انجام می‎داده‌اند را انجام خواهند داد.

 

[۱]– صحیح مسلم ۲۶۶۳٫

[۲]– صحیح بخاری۴۳۵-۴۳۶ و صحیح مسلم۵۳۱ از عایشه، ابن عباس و بخاری در صحیح خود ۴۳۷ و مسلم در صحیح خود ۵۳۰ از حدیث ابوهریره روایت کرده‌اند.

[۳]– صحیح بخاری ۴۱۷۷ و ۱۳۲۴ و صحیح مسلم ۵۲۹٫

[۴]– صحیح بخاری ۷۳۲۰ و صحیح مسلم ۲۶۶۹٫

[۵]– مسند احمد۴/۱۲۵، المعجم الکبیر طبرانی۷۱۴۰، السنه مروزی ۴۹، الشریعه آجری  ۳۴ و غیره از شداد بن اوس روایت کرده‎اند که پیامبر فرمود: «بدترین این امت دقیقا از سنت‎های امت‎های پیشینیان(اهل کتاب) پیروی می‎کنند». در اسناد آن شهر بن حوشب است که در مورد او بحث شده است، اما حدیث شواهدی دارد که با آن صحت می‎یابد. والله اعلم.

[۶]– در این روز تخم مرغها را با رنگ‎های مختلف رنگ آمیزی کرده  و آن را به مناسبت عید فصح تقدیم می‌کنند و این نماد به تاریخ بت پرستی گذشته‌ی آنها بر می‌گردد و این کار نماد زندگی آینده است. الاصول الوثنیه للمسیحیه ص۵۶ و نگا: اقتضاء الصراط المستقیم۱/۲۲۶٫

[۷]– ترمذی در سنن ش۲۶۴۱ ومستدرک حاکم۱/۱۲۸- ۱۲۹ و به سبب تفرد، افریقی حدیث را معلول قرار داده و ابن جوزی در تلبیس ابلیس ص ۱۵ از عبدالله بن عمرو با همین سند روایت کرده است که در اسناد آن عبدالرحمان بن زیاد افریقی قرار دارد که ضعیف است وحاکم به سبب آن روایت را معلول قرار داده و مناوی در فیض القدیر۵/۳۴۷ و ترمذی می‎گوید غریب است و ابن جوزی از او نقل کرده است و عجلونی در کشف الخفا ۱/۱۷۰ گفته که حسن و غریب است و حدیث با شواهدش حسن است.

[۸]– مسند بزار۳۲۸۵- کشف الأستار الدولابی در کُنی۲/۷۳۱، مروزی السنه۴۳ ومستدرک حاکم۴/۴۵۵ و آن را صحیح قرار داده است و همه کلمه‌ی «أمه» را آورده‌اند جز حاکم که به جای آن «امرأته» را آورده و اسنادش حسن است. و نگا: السلسله الصحیحه ۱۳۴۸٫

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …