آیات بسیار متعددی در قرآن کریم آمده است که به دلالت عقل، بر صدق نبوت دیگر پیامبران به صورت عام و بر نبوت رسول الله ص به صورت خاص دلالت دارد. این ادلّه بسیار قوی و آشکار و واضح اند. چند آیه که تصدیق نبوت رسول الله صل الله علیه و سلم را در بر دارد و اثبات کننده ی بعثت وی از جانب الله متعال است را، ذکر می کنیم:
-
*ذَلِکَ مِنْ أَنْبَاءِ الْغَیْبِ نُوحِیهِ إِلَیْکَ وَمَا کُنْتَ لَدَیْهِمْ إِذْ یُلْقُونَ أَقْلامَهُمْ أَیُّهُمْ یَکْفُلُ مَرْیَمَ وَمَا کُنْتَ لَدَیْهِمْ إِذْ یَخْتَصِمُونَ*: (این [جمله] از اخبار غیب است که به تو وحى مىکنیم، و [گرنه] وقتى که آنان قلمهاى خود را [براى قرعهکشى] مىافکندند تا کدام یک سرپرستى مریم را به عهده گیرد، نزد آنان نبودى؛ و [نیز] وقتى با یکدیگر کشمکش مىکردند نزدشان نبودى)[۱]. پیامبر ص داستان پیامبران گذشته و اخبار امتهای پیشین را به صورت مفصل و راست بیان داشته است؛ حال آنکه این خبرها و سرگذشتها را از قوم خویش نیاموخته بود. از اهل کتاب هم نبود که نزد آنان آموخته باشد. حتی خبرهایی آورده است که با این تفاصیل، نزد خود اهل کتاب هم، یافت نمیشود.
-
*وَمَا کُنْتَ تَتْلُو مِنْ قَبْلِهِ مِنْ کِتَابٍ وَلا تَخُطُّهُ بِیَمِینِکَ إِذًا لارْتَابَ الْمُبْطِلُونَ*: (و تو هیچ کتابى را پیش از این نمىخواندى و با دست [راست] خود [کتابى] نمىنوشتى، و گر نه باطلاندیشان قطعاً به شک مىافتادند)[۲]. این دلیل بسیار واضح و روشن است؛ چرا که رسول الله صل الله علیه وآله وسلم قدرت خواندن و نوشتن نداشته و معجزهای به نام قرآن آورده است.
-
*فَقَدْ لَبِثْتُ فِیکُمْ عُمُرًا مِنْ قَبْلِهِ أَفَلا تَعْقِلُونَ*: (قطعاً پیش از آن، روزگارى در میان شما به سر بردهام. آیا فکر نمىکنید؟)[۳]. *أَمْ لَمْ یَعْرِفُوا رَسُولَهُمْ فَهُمْ لَهُ مُنْکِرُونَ*: (یا اینکه پیامبرشان را نشناختند، از این رو او را انکار میکنند؟!)[۴]. این آیات هم دلایلی واضح و روشنی هستند. زیرا رسول الله ص روزگاری در میان آنان زیسته بود و او را خوب میشناختند. به راستگویی، امانتداری و صالح بودنش باور داشتند. تا جایی که به او لقب امین دادند. چگونه میتوانستند او را در خبر دادن از رسالتش تکذیب کنند؛ او که به مردم دروغ نمیگوید، آیا بر الله دروغ میبندد؟!
۴-*وَلَوْ تَقَوَّلَ عَلَیْنَا بَعْضَ الأَقَاوِیلِ. لأَخَذْنَا مِنْهُ بِالْیَمِینِ. ثُمَّ لَقَطَعْنَا مِنْهُ الْوَتِینَ. فَمَا مِنْکُمْ مِنْ أَحَدٍ عَنْهُ حَاجِزِینَ*: (و اگر [او] پارهاى گفتهها (ی دروغ) بر ما بسته بود، دست راستش را سخت مىگرفتیم، سپس رگ قلبش را پاره مىکردیم، پس هیچ یک از شما مانع [از عذاب] او نمىشد)[۵]. این آیه هم دلیلی واضح و روشن است. چرا که اگر کسی بخواهد به ادعای نبوت بر بندگان الله متعال دروغ ببندد، الله متعال رسوایش می کند تا مردم دچار شک و تردید نگشته و به اشتباه نیفتند. چگونه میشود یک نبی، دروغگو باشد و الله ـ او را در میان مردم یاری کرده و قدرت بخشد. ما دیده ایم که الله متعال آنان که به دروغ ادعای نبوت کرده اند را، چگونه خوار و ذلیلشان کرده و کوس رسوایی آنان را دمید و دروغشان را برای هر صاحب خِرَدی آشکار نمود.
[۱] . آل عمران / ۴۴٫
[۲] . عنکبوت / ۴۸٫
[۳] . یونس / ۱۶٫
[۴] . مؤمنون / ۶۹٫
[۵] . حاقه / ۴۴ – ۴۷٫