محمد صلی الله علیه وسلم توانست قوانین و شریعت اسلام را به طور کامل و بدون نقص و نارسایی به جهان بشریت ابلاغ نماید و مأموریت خود را در کمال صداقت و امانت و جدیت هر چه تمامتر با وجود همه اذیت و آزارهایی که از جانب کفار قریش و مشرکین و منافقین متوجه او بود به انجام برساند و با نیروی لایزال الهی همه موانع و عوامل بازدارنده را از پیش پای خود بر دارد با این که حضرت محمد ص و یارانش در شهر مکه با انواع اذیت و آزار مشرکین و بتپرستان مواجه شدند با این حال سیزده سال تمام با شرکت و بتپرستی مبارزه نمود و مجدانه مردم را به توحید و یکتاپرستی دعوت میکرد تا این که پس از سیزده سال به فرمان الهی در ماه ربیعالاول به همراهی حضرت ابوبکر صدیق از شهر مکه به مدینه منوره مهاجرت فرمود و در روز دوشنبه دوازدهم همان ماه به شهر مدینه وارد گردید و مسلمانان مدینه «انصار» مقدم مبارک او را گرامی داشتند. تا پیش از هجرت، مسلمانان تاریخی نداشتند ولی از هجرت ابتدای تاریخ هجری از همین سال هجرت تعیین گردید.
حضرت محمد صلی الله علیه وسلم پس از ده سال اقامت در شهر مدینه در روز دوشنبه ماه ربیعالاول سال یازدهم هجری در سن شصت و سه سالگی چشم از جهان فرو بست و در حجره عایشه جسد مبارک او را به خاک سپردند.
اگر حضرت محمد صلی الله علیه وسلم وفات یافت پرتو دین او هرگز خاموش نخواهد شد و نوری که از سرزمین نجد و حجاز بر افروخته شده بود و به اقصی نقاط جهان سرایت کرد تا ابد بر جهان و جهانیان خواهد تابید.
پس از فوت پیامبر صلی الله علیه وسلم در میان صحابه ش نسبت به محل دفن او اختلاف نظر پدید آمد، عدهای گفتند او را در بقیع دفن مینماییم و عدهای دیگر میگفتند او را در شهر مکه در مقبره آباء و اجدادش دفن کنیم، بعضیها میگفتند او را در مسجد خودش به خاک بسپارم، هر کس در این خصوص چیزی میگفت تا این که حضرت ابوبکر صدیق فرمود: من از پیامبر ص شنیدهام که فرمود: «ما دفن نبی إلا حیث یموت» یعنی: «هر پیامبری در هر جا فوت کرد باید در همان محل دفن شود». ابن ماجه قزوینی این حدیث را به صورت فوق روایت نمود اما ترمذی این حدیث را چنین نقل کرده است: «ما قبض الله نبیاً إلا فی الـموضع الذی یحب أن یدفن فیه» خدای تعالی روح پیامبری را قبض نمینماید مگر در محلی که دوست دارد در آنجا دفن شود به همین دلیل پیامبر را در خانهاش به خاک سپردند.
والحمدالله أولاً وآخراً