اهل سنت و الجماعت باور دارند که اصول بدعتها پنج چیز است: خوارج، روافض، و جهمیه و قدریه و مرحبه؛ سپس از هر فرقهای، فرقههای زیادی منشعب شده تا اینکه هفتاد و دو فرقهای که رسول اکرم صلی الله علیه وسلم از آن خبر داده را تکمیل مینماید.
از عبدالله بن عمر س روایت است که رسول اکرم صلی الله علیه وسلم فرمود: «امت من به هفتاد و سه گروه تقسیم میشود، همه به دوزخ میروند جز یک گروه» گفت: آن گروه کدام است ای رسول خدا؟ فرمود: «آنچه من و اصحابم بر آن هستند»[۱].
و اهل سنت و الجماعت معتقدند، بدعتی که با قرآن و سنت مخالف نباشد، سیئه نیست بلکه بدعت لغوی است، مانند چاپ قرآن کریم، و شیوههای علم و تعلم و وسائل آن، و تنظیم لشکرها و دیوانها و امثال آن، و گاهی از مصالح مرسله است، و از اموری است که امر واجب جز با آن تحقق نمییابد.
و معتقدند که بدعتهای اعتقادی و عبادی که مخالف قرآن و سنت و اجماع سلف است میباشد، بدعت و گمراهی است و به اتفاق مسلمین، با همه انواع و اشکال خود مردود است. اما اهل سنت بدعت در دین را در یک سطح نمیدانند بلکه دارای تفضیل و توضیح است و بر حسب نوع آن حکم انجام دهندهاش متفاوت است. بنابراین بعضی از بدعتها فرد بدعت گذار را از دایره دین خارج میکند، و بعضی به مانند گناه کبیره است و بعضی از گناهان صغیره به شمار میآید، اما همه بدعتها در گمراهی بودن و مخالفت با قرآن و سنت و اجماع مشترک است. پس بدعت کلی مانند بدعت جزئی نیست و بدعت مرکب با بدعت بسیط و بدعت حقیقی با بدعت اضافی فرق میکند و هم در ذات خود و هم در حکمش متفاوت است، بنابراین بعضی کفر و بعضی از بدعتها فسق است پس حکم هر یک متفاوت است و همچنین حکم انجام دهندهاش متفاوت خواهد بود[۲].
و براساس این قاعده شرعی از دیدگاه اهل سنت، اهل بدعت و اهواء همه یک حکم ندارند بلکه حکم هر فرد بدعت گذاری برحسب بدعت و حالتش با بدعت گذار دیگری فرق میکند. پس فرد جاهل و تاویل کنند مانند کسی نیستند که آگاهانه به بدعت خود دعوت میدهد و عالم مجتهد مانند عالمی نیست که به بدعت خود دعوت میدهد و از هوای نفس خود پیروی میکند.
[۱]– صحیح سنن ابی داود آلبانی.
[۲]– بدعت کلی آن است که تاثیر آن فقط منحصر به بدعت گذار نخواهد بود بلکه از او فراتر میرود و به دیگران میرسد مانند بدعت ….. و تقبیع براساس عقل! به جای شریعت، و بدعت انکار حجیت خبر آحاد، و یا انکار وجوب عمل به آن.
بدعت جزئی: برعکس بدعت کلی است و فقط بر بدعت گذار منحصر است و به دیگران نمیرسد مانند فردی که به مخالفت سنت ملتزم باشد براساس اینکه از امور تکلیفی پنجگانه است، و تاثیر این مخالفت به دیگران نمیرسد چون به او اقتدا نمیشود.
بدعت مرکب آن است که شامل چند بدعت درهم آمیخته، میباشد و سپس از آن بدعت مستقلی نشأت میگیرد.
بدعت بسیط: همان است که فقط یک مخالفت سادهای است که مخالفتهای دیگری به دنبال ندارد.
بدعت حقیقی همان است که هیچ دلیل شرعی از قرآن و سنت و اجماع بر آن دلالت نمیکند.
بدعت اضافی: دو قسمت دارد، قسمت مشروع و جایز مانند انجام دادن عبادتی که شریعت به آن امر کرده است و قسمتی غیر جایز، یعنی بدعت گذار در قسمت مشروع جایز از طرف خودش چیزی و کاری میافزاید و آن عمل را از اصل مشروعیت با کار خودش بیرون میآورد. و بیشتر بدعتهای شایع بین مسلمین از این نوع است.