کردار خوب تنها موجب تزکیه نفس نیست، بلکه موجب از بینبردن رفتار و کردار زشت هم هست. دوری از گناهان کبیره، کفاره گناهان صغیره است و اگر از گناهان کبیره دوری شود، گناه صغیره از بین خواهد رفت و لازم به توبه نیست. خداوند میفرماید:
﴿إِن تَجۡتَنِبُواْ کَبَآئِرَ مَا تُنۡهَوۡنَ عَنۡهُ نُکَفِّرۡ عَنکُمۡ سَیَِّٔاتِکُمۡ وَنُدۡخِلۡکُم مُّدۡخَلٗا کَرِیمٗا ٣١﴾ [النساء:۳۱].
«اگر از گناهان بزرگی که از آنها نهی شده اید دوری گزینید، بدیهای شما را از شما میزدایم و شما را در جایگاه ارجمند درمیآوریم».
گناه کبیره آنست که خداوند در مورد آن عقوبت حدّ و یا وعده عذاب به آتش داده است و یا انجام دهندۀ آن را لعن کرده و شرع آن را به کبیره نام برده و قابل بخشش نیست، مگر به توبۀ نصوح که خداوند به آن امر فرموده است و میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ تُوبُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ تَوۡبَهٗ نَّصُوحًا عَسَىٰ رَبُّکُمۡ أَن یُکَفِّرَ عَنکُمۡ سَیَِّٔاتِکُمۡ وَیُدۡخِلَکُمۡ جَنَّٰتٖ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ﴾ [التحریم: ۸].
«ای کسانی که ایمان آوردهاید! به درگاه خداوند توبه راستین کنید، امید است که پروردگارتان بدیهایتان را از شما بزداید و شما را به باغهایی که از زیر آنها جویبارهایی روان است درآورد».
توبه نصوح آرام بخش دردها و پشیمانی جدی از گناهان گذشته است. توبه باز ایستادن و دوری گرفتن از گناهان، و قصد و ارادۀ قطعی برای ادامۀ زندگی مصلحانه در آینده است و اگر حق مردم بر توبهکننده باشد به صاحبش پس دهد و یا حلالیت آن را بخواهد، این توبهای است که خداوند قبول دارد و به آن خشنود است و خودش میفرماید: ﴿وَهُوَ ٱلَّذِی یَقۡبَلُ ٱلتَّوۡبَهَ عَنۡ عِبَادِهِۦ وَیَعۡفُواْ عَنِ ٱلسَّیَِّٔاتِ وَیَعۡلَمُ مَا تَفۡعَلُونَ٢۵﴾ [الشور: ۲۵].
«و اوست کسی که توبه را از بندگان خود میپذیرد و از گناهان درمیگذرد و آنچه میکنید، میداند».
و در حدیث انس رضی الله عنه از بخاری و مسلم روایت کرده که حضرت صلی الله علیه و سلمفرمود: «خداوند به توبه بندۀ خود شادمانتر از آنکس است که شتر گمشدهاش را در بیابان بیابد».
و به روایت ابوهریره رضی الله عنه که حضرت رسول صلی الله علیه و سلماز زبان حضرت رب العزه فرمود: «بندهام مرتکب گناهی شد و گفت: خداوندا، گناهم را ببخشای. آنگاه خداوند تبارک و تعالی فرمود: بندهام مرتکب گناهی شد و دانست که پروردگاری دارد که گناه را میآمرزد و به سبب آن مورد مؤاخذه قرار میگیرد. سپس بار دیگر مرتکب گناه شد و گفت: پروردگارا، گناهم را ببخشای. خداوند فرمود: بندهام مرتکب گناهی شد و دانست پروردگاری دارد که گناه را میآمرزد و به سبب ارتکاب گناه مؤاخذه میشود، آنگاه بار دیگر مرتکب گناه شد و گفت: پروردگارا، گناهم را ببخشای و خداوند تبارک و تعالی فرمود: بندهام مرتکب گناه شد و دانست که پروردگاری دارد که گناه را میآمرزد و به سبب ارتکاب گناه مواخذه میشود هرآنچه میخواهد انجام دهد، من بندهام را بخشیدم»([۱]).
[۱]– روایت بخاری و مسلم.