ارکان ایمان که اسلام پیرامون آنها تشکیل میشود، شش تا هستند که میتوانیم آنها را در سه رکن جمع کنیم که اصل و مایهی اساسی این ارکان هستند: وحدانیت خداوند، پیامبری محمد صلی الله علیه و سلم و روز رستاخیز. چرا که قضا و قدر در باب ایمان به خداوند داخل است و ایمان به کتابهای آسمانی و ملائکه در زیر نبوت قرار دارند.
این اصول سهگانه محور مبارزهی فکری اسلام و دشمنانش بوده است و دعوت پیامبر صلی الله علیه و سلم نیز بر مبنای آن شکل گرفته و همچنین آیات قرآن کریم خصوصاً آیات مکی پیرامون این اصول هستند. سؤال اینجاست که چگونه قرآن بر صحت این اصول، دلایل قطعی را میآورد؟
از خلال یک بررسی کلی برای شناخت روش قرآنی در اثبات عقیده روشن میشود که قرآن کریم روشهای زیر را پیگیری میکند:
-
إخبار و اطلاع:
هنگامی که قرآن کریم این اصول را ذکر میکند، با نصوص قطعی و با صراحت دربارهی آنها خبر میدهد که جز الله معبود برحقی نیست، محمد صلی الله علیه و سلم رسول خداست و قیامت حتمی است و در آمدن آن شک و شبههیی وجود ندارد. بقیهی اصول نیز همین طورند.
خبردادن به دو دسته تقسیم میشوند: الف) امر به ایمان. ب) نهی از کفران (صرف نظر از صیغهی امر و نهی).
-
اثبات:
قرآن تنها به گفتن حقیقت و صرف خبر دادن از آن، اکتفا نمیکند بلکه اضافه بر آن، دلایل عقلی را بر صحت خبر، اقامه مینماید. لذا نصوصی که در این باب (اصول سهگانه) وارد آمدهاند تنها خبر دادن نیستند، بلکه خداوند متعال بر صدق آنها، با دلیل عقلی استدلال کرده است.
-
تکرار: