مسلم، کتاب «البر والصله والأدب»: [فضل عیاده المریض]
۲۶۵- «عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ رضی الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه و سلم: إِنَّ اللهَ جل جلاله یَقُولُ یَوْمَ الْقِیَامَهِ: یَا ابْنَ آدَمَ مَرِضْتُ فَلَمْ تَعُدْنِی! قَالَ: یَا رَبِّ! کَیْفَ أَعُودُکَ وَأَنْتَ رَبُّ الْعَالَمِینَ؟ قَالَ: أَمَا عَلِمْتَ أَنَّ عَبْدِی فُلَانًا مَرِضَ فَلَمْ تَعُدْهُ؟ أَمَا عَلِمْتَ أَنَّکَ لَوْ عُدْتَهُ لَوَجَدْتَنِی عِنْدَهُ؟ یَا ابْنَ آدَمَ! اسْتَطْعَمْتُکَ فَلَمْ تُطْعِمْنِی! قَالَ: یَا رَبِّ! وَکَیْفَ أُطْعِمُکَ؟ وَأَنْتَ رَبُّ الْعَالَمِینَ؟ قَالَ: أَمَا عَلِمْتَ أَنَّهُ اسْتَطْعَمَکَ عَبْدِی فُلَانٌ، فَلَمْ تُطْعِمْهُ؟ أَمَا عَلِمْتَ أَنَّکَ لَوْ أَطْعَمْتَهُ لَوَجَدْتَ ذَلِکَ عِنْدِی؟ یَا ابْنَ آدَمَ! اسْتَسْقَیْتُکَ فَلَمْ تَسْقِنِی! قَالَ: یَا رَبِّ! کَیْفَ أَسْقِیکَ وَأَنْتَ رَبُّ الْعَالَمِینَ؟ قَالَ: اسْتَسْقَاکَ عَبْدِی فُلَانٌ فَلَمْ تَسْقِهِ، أَمَا إِنَّکَ لَوْ سَقَیْتَهُ وَجَدْتَ ذَلِکَ عِنْدِی».
- «از ابوهریره رضی الله عنه روایت شده است که گفت: پیامبرصلی الله علیه و سلم فرمودند: خداوند متعال در روز قیامت میفرماید: ای فرزند آدم! مریض شدم و به عیادتم نیامدی! بنده در جواب میگوید: پروردگارا! چگونه تو را عیادت کنم، در حالی که تو پروردگار جهانیانی؟! خداوند میفرماید: آیا خبر نداشتی که فلان بندهی من مریض شد و تو به عیادتش نرفتی؟ آیا نمیدانستی که اگر او را عیادت میکردی، مرا در آنجا میدیدی؟! ای فرزند آدم! از تو غذا خواستم و به من ندادی! در جواب میگوید: خدایا! چگونه تو را طعام دهم، در حالی که تو پروردگار جهانیانی؟! خداوند میفرماید: فلان بندهام [وقتی که] از تو غذا خواست، به او غذا ندادی، آیا نمیدانستی که اگر به او طعام میدادی، [پاداش] آن را نزدم مییافتی؟ ای فرزند آدم! از تو آب خواستم و به من ندادی، انسان میگوید: خدایا! چگونه به تو آب میدادم، در حالی که تو پروردگار جهانیانی؟ خداوند میفرماید: فلان بندهام از تو آب خواست و به او ندادی، آیا نمیدانستی که اگر به او آب میدادی [پاداش] آن را نزدم دریافت میکردی»؟!([۱]).
[۱]– آنچه مشخص است این که ذات خداوند از صفات مذکور در حدیث شریف به دور است، اما از باب تشریف و بزرگداشت بنده، خداوند صفات او را به خود اضافه میکند.
منظور از «وجدتنی عنده» یافتن اجر و پاداش و رحمت خداوند در برابر ملاقات و… بندهی اوست.
حدیث دلالت بر فضل و اهمیت عیادت بیمار و اطعام و آبدادن به نیازمندان و… دارد و این که چنین صفاتی جزو مکارم اخلاق به شمار میآیند.