– (بدعتی که از دیدگاه علمای حدیث با آن شخص در زمرهی هواپرستان قرار میگیرد، مخالفت با قرآن و سنت میباشد. مانند بدعتِ خوارج، روافض، قدریه و مرجئه… عبدالرحمن بن مهدی رحمه الله میگوید: از دو گروه جهمیه و روافض، بر حذر باش. شرورترین اهل بدعت این دو گروهاند)[۱].
– (طوری که به ما خبر رسیده است، باید گفت اولین کسی که فرقههای هلاک شده را معین کرده و در مورد گمراهیشان سخن گفته است، یوسف بن اسباط و سپس عبدالله بن مبارک بوده است. این دو بزرگوار، از سرآمدترین امامانِ مسلمین بودهاند. آن دو فرمودهاند: اصول بدعت چهاراند: روافض، خوارج، قدریه و مرجئه. به ابن مبارک گفته شد: جهمیه چی؟ در جواب گفت: آنان از امت محمد صلی الله علیه وسلم نیستند. و میگفت: سخنان یهود و نصارا را حکایت و بیان میکنیم، لیکن نمیتوانیم کلام جهمیه را نقل کنیم. این سخن وی را علمایی از شاگردان امام احمد و دیگران هم بیان کردهاند. گویند: بدون شک جهمیه کافرند و در لیست ۷۲ گروه نیستند. چنانکه منافقینی که کفر را پنهان و اسلام را ظاهر نمودهاند، در این گروهها داخل نیستند، در زمرهی زنادقهاند. شاگردان دیگر امام احمد رحمه الله و دیگران هم گویند: بلکه جهمیه جزو ۷۲ گروه محسوب میشوند، با این منوال اصول بدعت را پنج مورد دانستهاند)[۲].
– (علما در دسته بندیِ اهل بدعت بر چند دستهاند:
برخی آنان را از نظر زمانِ پیدایش، دستهبندی میکنند و خوارج را اولین میدانند. برخی دیگر ایشان را بر حسب سبُک و سنگین بودن جرمشان، ترتیب بندی میکنند. لذا مرجئه را اول، و آخرین گروه را جهمیه میدانند. چنان که بسیاری از شاگردان امام احمد رحمه الله از جمله: پسر وی عبدالله، و اشخاصی مثل خلال، ابو عبدالله بن بطه و همانند آنان، این گونه عمل کردهاند؛ و نیز افرادی مثلِ ابو فرج مقدسی. هردو گروه، جهمیه را آخرین دسته شمردهاند؛ چرا که بدترین بدعتیان، جهمیه هستند. و نیز مثل امام بخاری رحمه الله که کتاب صحیح خویش را با «کتاب الإیمان و الرد علی المرجئه: کتاب ایمان و رد بر مرجئه» آغاز میکند و با «کتاب التوحید و الرد علی الزنادقه و الجهمیه» پایان میدهد)[۳].
[۱]– همان: ج ۳۵ ص ۴۱۴.
[۲]– همان: ج۳ ص ۳۵۰.
[۳]– همان: ج ۱۳ ص ۴۹.