خداوند متعال به نقل از یهودیان میفرماید:
﴿وَقَالَتِ ٱلۡیَهُودُ یَدُ ٱللَّهِ مَغۡلُولَهٌۚ غُلَّتۡ أَیۡدِیهِمۡ وَلُعِنُواْ بِمَا قَالُواْۘ بَلۡ یَدَاهُ مَبۡسُوطَتَانِ یُنفِقُ کَیۡفَ یَشَآءُۚ وَلَیَزِیدَنَّ کَثِیرٗا مِّنۡهُم مَّآ أُنزِلَ إِلَیۡکَ مِن رَّبِّکَ طُغۡیَٰنٗا وَکُفۡرٗا…﴾ [المائده: ۶۴].
«یهودیان میگویند: دست خدا با غل و زنجیر بسته شده است. دستهایشان بسته باد! و به سبب آنچه گفتهاند نفرینشان باد (و از رحمت خدا بدور باشند). بلکه دو دست خدا باز (و بینهایت جواد و بخشنده است) هر گونه که بخواهد (و طبق حکمت خود) انفاق میکند. (بدون اینکه هیچ گونه اعتراضی بر کار او وارد باشد، چراکه تنها او بخشنده و گیرنده است) بدون شک آنچه از سوی پروردگارت بر شما نازل شده است، بر سرکشی و کفرورزی بسیاری از آنان میافزاید».
یهودیان میگفتند: خدا بخیل است و برای بیان این مطلب تعبیر «یدالله مغلوله» را بکار میبردند که ابن عباس رضی الله عنهما آن را به معنی بخیل تفسیر کرده است. خداوند هم در رد سخن آنان و مطابق تعبیر آنان فرموده است: «غلّت أیدیهم» یعنی دستهای آنان با غل و زنجیر بسته شوند و بخیل گردند! و چنین هم شد، چون بخل صفت بارزی است در میان آنان. یهودیان به خاطر چنین سخن زشتی مورد لعنت خداوند قرار گرفتند و از رحمت خداوند دور گردیدند و دردنیا به صورت بوزینه و خوک درآمدند ودچار ذلت و پستی شدند و ترسو به بار آمدند و در آخرت هم عذاب جهنم گریبانگیرشان خواهد شد[۱].
در ادامهی آیه خداوند برای اثبات بخشندگی خود تعبیر ﴿بَلۡ یَدَاهُ مَبۡسُوطَتَانِ﴾ را بکار برده است و با وجود اینکه آنان لفظ «ید» را به صورت مفرد بکار بردهاند ولی خداوند به منظور مبالغه در رد ادعای آنان و اثبات بخشندگی خود از لفظ مثنی استفاده کرده است، چون بخشندگی با دو دست مبالغه آمیزتر است. و «ید» مانند سمع و بصر یکی از صفات خداوند است و بر ما است که به آن ایمان بیاوریم و در برابر آن تسلیم شویم و آن گونه که شایستهی ذات خداوندی است به او نسبت دهیم بدون اینکه به دنبال کیفیت و تشبیه و تعطیل آن باشیم. چون همانطور که ذات خداوند با دیگر ذوات متفاوت است، صفات او هم شباهتی به صفات دیگران ندارد و در واقع ﴿لَیۡسَ کَمِثۡلِهِۦ شَیۡءٞۖ وَهُوَ ٱلسَّمِیعُ ٱلۡبَصِیرُ﴾ «هیچ چیز شبیه او نیست و او شنوا و بینا است». بنابراین نمیتوان «ید» را بعنوان عضوی از بدن به خدا نسبت داد. ولی چون یهودیان قائل به تجسیم خداوند هستند طبق باور فاسد آنان میتوان «ید» را به معنی عضوی از بدن به خدا نسبت داد[۲].
[۱]– تفسیر ابن کثیر: ج ۲، ص ۷۵٫ فتح البیان: ج ۴، ص ۱۱-۱۲٫
[۲]– فتح البیان: ج ۴، ص ۱۳٫