واجب است که زکات را به هشت گروه ذیل بدهند:
اول: فقرا: منظور از فقرا کسانی است که هیچ مالی ندارند یا مال بسیار اندکی دارند.
دوم: مساکین (بینوایان): منظور کسانی است که مال کم دارند اما برای مخارجشان کفایت نمیکند.
سوم: کارمندان جمع آوری زکات: منظور مأموران جمعآوری زکات و نگهبانان این اموال و تقسیم کنندگان است. اگر اینها از طرف حکومت اسلامی حقوق بگیرند که نباید از مال زکات به عنوان حقوق به اینها داده شود.
چهارم: مؤلفه القلوب: تازه مسلمان شدهها یا کفار؛ اینها سران قوم خود هستند که امید میرود اسلام بیاورند یا شر آنها کم شود یا مسلمان شدهاند و با دادن زکات به اینها امید میرود که بر ایمان یا اسلامشان افزوده شود یا افراد شبیه اینها وقتی آنها را ببینند و از وضع آنها اطلاع پیدا کنند، مسلمان شوند. به اینها تا رسیدن به این هدفِ معین، دادن زکات جایز است.
۵ – بردگان: بردگان و غلامانِ مُکاتَب که خود را از آقای خود در برابر پول یا مال معین خریداری کردهاند. به اینها از مال زکات بدهند تا آزاد شوند. دیه اسیران مسلمانی که در جنگ به دست کفار گرفتار شدهاند نیز شامل این گروه میشود.
۶ – بدهکاران: قرضدار کسی است که: به مردم بدهکار است و بر دو نوع است:
۱ – کسی است که برای صلح بین دو نفر یا دو گروه [ضمانت کرده و] بدهکار شده است، به این افراد – هر چند خودشان ثروتمند باشند – به اندازهای که از این بدهکاری خود نجات یابند، از مال زکات داده میشود.
۲ – فردی ورشکست و بدهکار شده است و توان پرداخت بدهی خود را ندارد.
هفتم: کسانیکه در راه الله هستند: منظور مجاهدان در راه الله که به هدف اِعلای کلمه الله میجنگند و دعوتگرانی است که از طرف حکومت اسلامی حقوق دریافت نمیکنند یا حقوق میگیرند اما کم است و کفایت مخارج زندگیشان را نمیکند.
هشتم: ابن السبیل (در راه مانده): مسافری که در جایی به سفر رفته و مال و پولی که با آن به خانه و شهر خودش برسد، ندارد. به این افراد نیز از مال زکات به اندازهای که با آن بتوانند به مقصد برسند داده میشود هر چند ثروتمند باشند.
دادن زکات به جز از این هشت گروه به کسی دیگر دادن جایز نیست و مسئول تقسیم زکات از کسانی شروع کند که بیشتر نیاز دارند.