چرا زن نمی تواند مثل مرد گواه عادل باشد؟

الحمدلله

شهادت زن معتبر است، و میتواند مانند یک مرد گواه عادل باشد،

ولی در برخی اعمال که زن زیاد سروکار با آن ندارد و خبره اش کمتر از مرد است، شهادتش کمتر از شهادت مرد به حساب میآید،
لذا نیاز به شهادت دو زن مقابل شهادت یک مرد میباشد،

ولی در مواردی که خبره اش بیشتر از خبره ی مرد است و با آن اعمال سرو کار بیشتری دارد شهادتش از شهادت مرد بیشتر است،
و گاهگاهی شهادتش دو برابر شهادت مرد میرسد،
بلکه حتی در برخی موارد فقط شهادت زن قابل قبول است و شهادت مرد قبول نمیشود.

امام احمد بن حنبل رحمه الله علیه گفت:
“شهادت مرد برابر است با شهادت دو زن، در مواردی که خبره اش از زنان بیشتر باشد، و شهادت زن برابر است با شهادت دو مرد، در مواردی که خبره اش از مردان  بیشتر باشد”.

و در سوره بقره آیه ۲۸۲ که آمده:
« وَاسْتَشْهِدُوا شَهِیدَیْنِ مِن رِّجَالِکُمْ فَإِن لَّمْ یَکُونَا رَجُلَیْنِ فَرَجُلٌ وَامْرَأَتَانِ مِمَّن تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَاءِ أَن تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَکِّرَ إِحْدَاهُمَا الْأُخْرَیٰ » ﴿البقره: ۲۸۲﴾.

یعنی: «و دو شاهد از مردانتان‌ را بر آن‌ گواه‌ بگیرید، پس‌ اگر دو مرد حاضر نبودند، یک‌ مرد را با دو زن‌ گواه‌ بگیرید از آن‌ گواهانی‌ که ‌می‌پسندید که‌ اگر یکی‌ از آن زنان فراموش‌ کرد، دیگری‌ به‌ یادش‌ آورد».

یعنی: اگر یک‌ زن‌ فراموش‌ کرد، زن‌ دیگر به ‌یادش‌ آورد زیرا برخلاف‌ مردان، چنین‌ ضعفی‌ بر زنان‌ عارض‌ می‌شود و چه ‌بسا که‌ یک‌ بخش‌ از شهادت‌ را این ‌یکی ‌فراموش‌ کند و بخش‌ دیگری‌ را آن‌ یکی، لذا هریک‌ از آن‌ دو، می‌تواند در یادآوری‌ مطلب‌ به‌ رفیق‌ خود کمک‌ کند. فراموشی‌ از شهادت، فراموش‌کردن‌ جزئی‌ از آن‌ و به ‌یادآوردن‌ جزء دیگری‌ است‌.

و در این مسئله خاص که خداوند ذکر کرده که دو زن در برابر یک مرد شهادت دهند کلی و مطلق در تمام موارد نیست، بلکه در مسئله خاص و آنهم شهادت بر قرض دادن و نوشتن آنست از اینکه مال اشخاص محفوظ بماند، ولی اگر کسی آن مال را انکار کند، نزد قاضی دو زن و یک مرد شرط نیست، بلکه قاضی هر کسی که دلیل بیاورد روی آن حکم میکند یعنی چه دو مرد باشد، چه یک مرد و دو زن، و چه یک مرد، و چه فقط یک زن باشد، پس این مسئله که خداوند در آیه دَیْن سوره بقره بیان فرموده حکم کلی شهادت دو زن در برابر شهادت یک مرد نمی باشد.

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …