مفرد بوذن اسم موصول جمع
{وخضتم کالذی خاضوا}. (۶۹ توبه )
فعل خاضوا جمع است و کالذی اسم موصوب مربوط به آن است و باید جمع باشد یعنی کالذین درست است.
پاسخگو: مجاهد دین
اینکه الذی بصورت مفرد آمده است، از لحاظ قواعد زبان عربی مشکلی ندارد.
مثالی مشابه در دستور زبان فارسی می زنم:
اگر فاعل، اسم جمع باشد، فعل آن میتواند به یکی از دو صورت مفرد یا جمع بهکار رود. مثال:
مردم و گروهی پیروز است که به دین اسلام چنگ زده باشد.
مردم و گروهی پیروز هستند که به دین اسلام چنگ زده باشند.
و هر دو حالت صحیح است.
و یا فعل، پس از هیچکس و چند و چندین غالباً مفرد میآید؛ مثال:
چند نفر در آن جلسه حاضر شد؟
چند نفر در آن جلسه حاضر شدند؟
و نمونه های بسیار دیگری نیز در قواعد و دستور زبان فارسی وجود دارد (دارند!!!) که تحقیق بیشتر در اینباره را به عهده خواننده عزیز می سپارم
و اگر در صورت فرض،قرآن به زبان فارسی نازل می شد و شخصی غیر فارسی زبان و ملحد می آمد و می گفت در قرآن نازل شده به فارسی، تناقضات و اشتباهاتی در زمینه دستور زبانی وجود دارد (دارند!!!!) که در آن، فاعل و مفعول از لحاظ جمع و مفرد یکسان نیستد و در نتیجه این قرآن فارسی معجزه نیست؛ آیا حق نیست که به چنین ملحدی که دچار جهل مرکب شده است خندید؟ کسی که نمی داند و نمی داند که نمی داند!!!
بله ای ملحد، تو خود گمراه شده ای و می خواهی با خود دیگران را نیز به سوی جهنم روانه کنی، آن هم با شبهاتی که هیچ اصل و اساسی ندارد (ندارند!!!)
در زبان عربی نیز چنین است
خداوند می فرماید:
( ۶۹ ) {کَالَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ کَانُوا أَشَدَّ مِنکُمْ قُوَّهً وَأَکْثَرَ أَمْوَالًا وَأَوْلَادًا فَاسْتَمْتَعُوا بِخَلَاقِهِمْ فَاسْتَمْتَعْتُم بِخَلَاقِکُمْ کَمَا اسْتَمْتَعَ الَّذِینَ مِن قَبْلِکُم بِخَلَاقِهِمْ وَخُضْتُمْ کَالَّذِی خَاضُوا ۚ}.
( ۶۹ ) (شما منافقان) همانند کسانی که پیش از شما بودند, (هستید, بلکه) آنها از شما نیرومندتر, واموال وفرزندانشان بیشتر بود, آنها از نصیب خود بهره مند شدند, پس شما نیز از نصیب خود بهره مند شده اید, همچنانکه کسانی که پیش از شما بوده اند, از نصیب خویش بهره مند شده بودند, وشما (در سخنان ناپسند) فرو رفتید, همانند آن (فوج یا گروه یا دسته یا جماعت یا فرقه ای) که فرو رفتند؛
در واقع آیه چنین است «وخضتم کالفوج الذی خاضوا» و یا «وخضتم کالفریق الذی خاضوا» یعنی شما فرو رفتید همانند آن دسته و فرقه و گروهی که فرو رفتند. و الذی صفتی است برای اسم جمع فوج و یا فریق که چنین استعمالی را در زبان فارسی نیز مشاهده کردیم.
و امثال این موارد، تناقض و ایراد و خطای نحوی در زبان عربی نمی باشد (نمی باشند!!!)، بلکه از زیبایی ها و قشنگی های ادبیات می باشد (می باشند!!!)
همچنین باید دانست که در زبان عربی اسم موصول «الذی» هم برای مفرد و هم برای مذکر استعمال می شود و این در زبان و شعر شاعران بزرگ عرب نیز دیده می شود؛ برای نمونه «هدیل بن الفرخ العجلی» در این بیت چنین می گوید:
وبت أساقی القوم إخوتی الذی غوایتهم غیی ورشدهم رشدی
همانطور که می بینیم برای غوایتهم که جمع است، الذی که مفرد است آمده است و این نشان می دهد در زبان عربی، چنین استعمالی نه تنها درست است، بلکه نشانه زیبایی و هنر نمایی در کلام می باشد.
پس شبهه ملحد پوچ و بی ارزش بود و در قرآن هیچ گونه خطا و اشتباهیی مطلقا وجود ندارد و اگر دقت کنید، عمدا از جملاتی استفاده کردم که در آن فاعل جمع است اما فعل آن را به هر دو صورت مفرد و جمع آورده ام که نشان بدهم چنین استعمالاتی بسیار عادی و معمول می باشد (می باشند!!!) که در بیشتر مواقع اصلا احساس نمی شود (نمی شوند!!!)