روزی که رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم و ابوبکررضی الله عنه به مدینه رسیدند، روز شادی بود؛ روز هیجان و روز سرور؛ روزی که مدینه هرگز مانند آن را به خود ندیده بود.
مردم، بهترین لباسهایشان را پوشیده بودند و گویی، روز عید بود و واقعاً هم عید بود.
چراکه در آن روز اسلام از فضای تنگ و بستهی مکه به مدینهی فراخ و باز، انتقال یافت تا آن سرزمین مبارک، مرکز نشر و گسترش اسلام شود و آیین محمد مصطفی صلی الله علیه وآله وسلم به دیگر بلاد و سرزمینها انتشار یابد. مردم مدینه، آن فضل و احسانی را که خداوند، بر آنان نموده بود، دریافتند و احساس کردند که خداوند، واقعاً آنان را دوست داشته که ایشان را به چنین افتخاری، مفتخر و مخصوص گردانیده است.
آنان، به این میبالیدند که شهرشان، پذیرای رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم و یاران مهاجرش و مرکز نصرت و یاری اسلام شده تا زودزمانی پایگاه و پایتخت نظام اسلامی همهجانبهای گردد که بنیادی بس محکم دارد و از ارزشهایی بس والا برخوردار است.
به همین خاطر بود که مردم مدینه در کمال شادی و هیجان و با ندای لا اله الا الله به استقبال پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم رفتند و به اشکال گوناگون، به آن حضرت صلی الله علیه وآله وسلم خوشامد گفتند و سلام کردند.
پس از این استقبال باشکوه و بزرگی که مانند آن، در تاریخ انسانیت یافت نمیشود، رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم به راه افتادند و در خانهی ابوایوب انصاری، منزل گزیدند.
ابوبکر صدیق رضی الله عنه نیز مهمان خارجه بن زید انصاری شد.
با وجودی که سفر رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم با مشکلات و سختیهای زیادی همراه بود، اما ایشان بر تمام سختیهای فراروی خود در جریان هجرت، پیروز شدند تا هجرتشان، طلیعهی آیندهای درخشان برای امت و حکومتی باشد که توانست تمدن انسانی شکوهمندی را بر پایهی ایمان، تقوا، نیکی و عدالت و دادگستری، بهوجود آورد و بر دو قدرت جهانی آن زمان، یعنی فارس و روم غلبه کند .
ابوبکر صدیق رضی الله عنه از هنگام طلوع دعوت تا وفات رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم، بازوی آن حضرت و دستیار ایشان بود. وی، بهخوبی از منابع و چشمههای نبوت، سیراب گشت و از آنها حکمت و ایمان، یقین و اراده و اخلاص و تقوا نوشید.
همنشینی و همراهی ابوبکررضی الله عنه با رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم، ثمرات و پیامدهای زیادی برای ابوبکر رضی الله عنه، به دنبال داشت؛ از جمله: شایستگی و راستی، آگاهی و بیداری، صفا و صمیمیت، عزم و ارادهی آهنین، اخلاص و فهم درست از دین و…. واکنشهای درست و بجای ابوبکر رضی الله عنه در جریان وقایع پس از رسولخداصلی الله علیه وآله وسلم (در سقیفهی بنیساعده، گسیل لشکر اسامه و جنگ با مرتدها)، نمادِ تمام توانمندیها و شایستگیهایی است که ابوبکر رضی الله عنه را قادر ساخت تا فسادها را قلع و قمع نماید، ویرانیها و خرابیها را از نو بنا کند و تفرقه و پراکندگی را به اتحاد و همبستگی تبدیل نماید و انحرافات و کجیها را بهبود بخشد و اصلاح کند.