نهرهای بهشت (۱)

الله متعال به ما خبر داده است که در زیر درختان بهشت، رودهایی روان است:
« وَبَشِّرِ‌ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِ‌ی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ‌ » [بقره:۲۵].
«و کسانی را که ایمان آوردند و عمل شایسته انجام میدهند، به بوستان‌هایی مژده بده که زیر درختانش نهرها روان است».
و گاهی چنین می‌فرماید:
« أُولَـئِکَ لَهُمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِ‌ی مِن تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ‌ » [کهف:۳۱].
«آنان کسانی هستند که بوستان‌هایی جاویدان دارند در زیر کاخ‌ها و درختان آن نهرها روان است».
در حدیث معراج آمده است: «رَأَى أَرْبَعَهَ أَنْهَارٍ یَخْرُجُ مِنْ أَصْلِهَا نَهْرَانِ بَاطِنَانِ وَنَهْرَانِ ظَاهِرَانِ، فَقُلْتُ: مَا هَذِهِ الأَنْهَارُ یَا جِبْرِیلُ ؟ فَقَالَ : أَمَّا الْبَاطِنَانِ فَنَهَرَانِ فِی الْجَنَّهِ وَأَمَّا الظَّاهِرَانِ فَالنِّیلُ وَالْفُرَاتُ».
«چهار رود را دیدم که از ریشه‌ی آن بیرون می‌آمدند؛ دو رود از بیرون و دو رود دیگر پنهانند. رسول الله صلی الله علیه و سلم می‌فرماید: از جبرئیل پرسیدم: این رودها چه هستند؟ فرمود: دو رود پنهان از نهرهای بهشتند، اما دو نهر نمایان ‌نیل و فرات‌ هستند».
در صحیح مسلم آمده است: سبحان، جیحان، نیل و فرات همه از رودهای بهشتی هستند.
بهشتی بودن این رودها بدین معناست که اصل این رودها در بهشت است همان‌طور که اصل انسان از بهشت است؛ پس با توجه‌ به‌ این توجیه، حدیث تعارضی با این واقعیت که رودها از زمین می‌جوشند، ندارد و اگر منظور چنین نباشد، در آن‌صورت حدیث از امور غیبی به شمار می‌آید و ایمان بدان و تصدیق آن از جمله واجبات غیبی است.
قاری می‌گوید: این چهار رود بدان جهت از رودهای بهشت هستند که در آن‌ها شیرینی آب، گوارایی و برکت الهی وجود دارد و پیامبران از آن‌ها گذر کرده و نوشیده‌‌اند.

مقاله پیشنهادی

فضیلت سفارش به قرآن

عَنْ طَلْحَهَ ابْنِ مُصَرِّفٍ قَالَ: سَأَلْتُ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ أَبِی أَوْفَى: آوْصَى النَّبِیُّ صلی الله …