اسلام دین پاکیزگی است وبه همین دلیل زدودن نجاسات و اجتناب از آن ها را واجب کرده است . اسلام طهارت و پاکی از نجاسات را در لباس ، بدن ، و مکان شرط صحت نماز قرار داده است.
اما دین اسلام برای رعایت آسانی و اجتناب از مشقت ، از بعضی از نجاست ها به دلیل سختی پرهیز از آن ها ، چشم پوشی نموده است این چشم پوشی برای راحتی مردم و رفع حرج تشریع شده است .
اکنون بعضی از این موارد چشم پوشی (عفو شده ها ) را ذکر می کنیم:
۱ : قطرات ریز پراکنده شده ای ادرار و سایر نجاسات (مایع)
مغلضه و مخففه و متوسطه که به لباس یا بدن پاشیده شوند و با دید عادی قابل رؤیت نباشند.
۲ : مقدار کمی از خون، خون کک ( وسایر حشرات ) و مدفوع مگس و خلاصه هر نجاست کمی که شخص به طور عمدی آن ها را پراکنده نکرده است .
۳ : خون و خونابه زخم ها ، اگرچه زیاد باشد به شرطی که از بدن خود شخص خارج شده باشند و عمدی نبوده و از محل خروج خود پراکنده نشده باشد
۴ : سرگین حیواناتی که در اثنای خرمن کوبی ( و برداشت محصول ) بر حبوبات ، ریخته شده است و یا در هنگام دوشیدن شیر وارد ظرف شیر می شوند به شرطی که آن قدر زیاد نباشد که شیر را تغییر
( طعم ، رنگ ، بو ) دهد.
۵ : مدفوع پرندگان در اماکنی که تعداد زیادی از آن ها وجود دارند و اجتناب از مدفوع آنها بسیار سخت است : مانند حرم مکی ، حرم مدینه و غیره…..
۶ : قطرات خونی که بر لباس قصاب می افتد در صورتی که زیاد نباشد.
۷ : خون موجود بر روی گوشت پس از ذبح.
۸ : دهان بچه ای که پس از استفراغ ، پستان مادر را می گیرد.
۹ : گل ولای خیابان ها در معابر شهر هنگام بارندگی.
۱۰ : حشراتی مانند : مگس ، زنبورعسل ، و مورچه که خون جاری ندارند ، اگر خودشان در ظرف مایع بیفتند و تغییری در آن مایع ایجاد نکنند.