ایمان به قضا و قدر سرمنشأ راحتی و اطمینان و سعادت برای هر مسلمانی است. مؤمن میداند که هر چیزی در تقدیر الهی است، هنگامیکه به هدفش برسد، تعجب نمیکند و چیزی که نزدش محبوب است، اگر فوت شود و از بین رود، و یا چیز ناخوشایندی به او برسد، بیتاب نمیشود و مضطرب نمیگردد، زیرا میداند که همه چیز در تقدیر الهی است.
- الله بلندمرتبه میفرماید: ﴿مَآ أَصَابَ مِن مُّصِیبَهٖ فِی ٱلۡأَرۡضِ وَلَا فِیٓ أَنفُسِکُمۡ إِلَّا فِی کِتَٰبٖ مِّن قَبۡلِ أَن نَّبۡرَأَهَآۚ إِنَّ ذَٰلِکَ عَلَى ٱللَّهِ یَسِیرٞ٢٢ لِّکَیۡلَا تَأۡسَوۡاْ عَلَىٰ مَا فَاتَکُمۡ وَلَا تَفۡرَحُواْ بِمَآ ءَاتَىٰکُمۡۗ وَٱللَّهُ لَا یُحِبُّ کُلَّ مُخۡتَالٖ فَخُورٍ٢٣﴾ [الحدید: ۲۲-۲۳].
«هیچ آسیبى در زمین و یا در وجود شما روى نخواهد داد، مگر آنکه پیش از ایجادش، در دفتر [علم الهی] رقم خورده است. به راستی که این کار، بر الله آسان است. [این نکته را تذکر دادیم] تا بر آنچه از دستتان میرود افسوس نخورید و به آنچه به دست میآورید سرمست نگردید که الله هیچ متکبرِ فخرفروشى را دوست ندارد».
- عَنْ صُهَیبٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه وسلم: «عَجَبًا لِأَمْرِ الْمُؤْمِنِ، إِنَّ أَمْرَهُ کُلَّهُ خَیْرٌ، وَلَیْسَ ذَاکَ لِأَحَدٍ إِلَّا لِلْمُؤْمِنِ، إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَکَرَ، فَکَانَ خَیْرًا لَهُ، وَإِنْ أَصَابَتْهُ ضَرَّاءُ، صَبَرَ فَکَانَ خَیْرًا لَهُ».[۱]
صهیب روایت میکند که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «شگفتا از حال مؤمن که همه اوضاع و احوالش، برای او خیر است و کسی جز مؤمن، چنین وضعی ندارد: اگر مسأله خوشایندی به او برسد، شکر میکند و اگر زیان و مسأله ناگواری به او برسد، صبر مینماید؛ و این، به خیرِ اوست».
- عَنْ سَعْدِ بْنِ أَبِی وَقَّاصٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه وسلم: «عَجِبْتُ لِلمُؤْمِنِ، إِنْ أَصَابَهُ خَیْرٌ حَمِدَ اللهَ وَشَکَرَ، وَإِنِ أصَابَتْهُ مُصِیبَهٌ حَمِدَ اللهَ وَصَبَرَ، فَالْمُؤْمِنُ یُؤْجَرُ فِی کُلِّ أَمْرِهِ، حَتَّى یُؤْجَرَ فِی اللُّقْمَهِ یَرْفَعُهَا إِلَى فِی امْرَأَتِهِ».[۲]
سعد بن ابی وقاص روایت میکند که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «از مؤمن در شگفتم اگر به او نیکی و خوبی برسد، حمد و سپاس الله را به جای میآورد و شکر میکند و اگر مصیبتی به او برسد، حمد الله را به جای میآورد و صبر اختیار میکند، مؤمن در همهی کارهایش به او اجر و ثواب داده میشود، حتی به خاطر لقمهی نانی که در دهان همسرش میگذارد، به او اجر و پاداش داده میشود».
به فضل الله این بحث به اتمام رسید.
ارکان ایمان شش عدد میباشد که عبارتاند از: ایمان به الله، فرشتگان، کتابهای آسمانی، پیامبران، روز آخرت و ایمان به تقدیر و خوبی و بدی که در آن وجود دارد. و هریک از ارکان ایمان، نتایج و ثمرات مفیدی دارد که حد و اندازهای برایش نیست.
[۱] – مسلم حدیث شماره ۲۹۹۹
[۲] – حسن؛ احمد حدیث شماره ۱۴۹۲و عبدالرزاق حدیث شماره ۲۰۳۱۰ با لفظ احمد