از جمله مواردی که به این موضوع مربوط میشود «رنگ کردن ابرو» میباشد وبه تازگی در بین زنان رواج پیدا کرده است، و بدین ترتیب که: زن شکل معینی را که برای ابروی خود در نظر گرفته است، مشخص میکند و سپس موهای زاید بالا و پایین ابرو را به رنگ پوست خود در میآورد، به طوری که از فاصله دور شکل آن مانند ابرو برداشتن است. این عمل طبق فتوای هیئت عالی افتا، حرام میباشد: بعد از تحقیقاتی که کمیته برای فتوی دادن [درباره این موضوع] انجام داد، چنین جواب داد که: هم رنگ کردن بالا و پایین ابروها به روش ذکر شده ممنوع است، زیرا این عمل تغییر آفریده خداوند سبحان میباشد، و بدلیل مشابهت آن با برداشتن ابرو از نظر شرعی حرام است، و اگرچه این کار در معنی شبیه به ابرو برداشتن است، و اگر این کار تقلیدی از کفار باشد و یا استفاده از آن برای بدن و مو ضرر داشته باشد، حرمت آن بیشتر است. زیرا خداوند میفرماید: ﴿وَلاَ تُلْقُواْ بِأَیْدِیکُمْ إِلَى التَّهْلُکَهِ﴾. (البقره: ۱۹۵).
«خود را با دست خویش به هلاکت نیفکنید» و پیامبر صلى الله علیه وسلم فرموده است: «لا ضرر ولا ضرار»، «نه ضرر ببینید و نه ضرر برسانید». وبالله التوفیق(۵).
مواردی که زیر مجموعه ابرو برداشتن که عملی حرام است، نمیشود عبارتند از: زایل کردن موهایی که در قسمتهای غیر معمول از بدن میرویند، مانند سبیل در آوردن در خانمها، و روییدن مو بر روی گونهها که از بین بردن آنها به این دلیل که بر خلاف عادتاند و برای زن زشت میباشد، اشکالی ندارد.(۶).
خلاصه مطالب: دستکاری بیهوده ابرو اعم از برداشتن و کوتاه کردن آن حرام است. به این دلیل که سبب دور شدن از رحمت خداوند ـ عزوجل ـ میشود.
پس خواهر عزیزم آیا ما از رحمت خداوند عزوجل در دنیا و آخرت بی نیاز هستیم؟ در حالی که خداوند هیچ کس را بدون رحمت خودش وارد بهشت نمی کند، پس چگونه در مرتکب شدن به گناهانی که بین ما و رحمت خداوند ـ عزوجل ـ فاصله میاندازند، سهل انگاری میکنیم؟
نوشته: خانم صالحه
المصادر:
۱٫ البخاری.
۲٫ کتاب «الفتاوى منار الاسلام»، (۳/۳۸۲).
۳٫ به کتاب «ضوابط هامه فی زینه المرأه»، ص ۳۴، مراجعه شود.
۴٫ کتاب «فتاوى المرأه المسلمه»، (۲/۵۳۶).
۵٫ به فتوای شیخ ابن عثیمین در کتاب «فتاوی المرأه المسلمه»، (۲/۵۳۶)، مراجعه شود.
۶٫ فتوای هیئت عالی افتاء، شماره (۲۱۷۷۸) در تاریخ ۲۹/۱۲/۱۴۲۱ ه. ق.