حج از فضائلی بس بزرگ برخوردار است که نصوص قرآن و سنت به بیان آن پرداخته است. در اینجا برخی از نصوص سنت که دربارۀ فضائل حج وارد شده را یاد خواهیم کرد:
- حج باعث از بین رفتن شرک و کفر و دیگر گناهانِ پیش از آن میشود. دلیل آن حدیث عمرو بن العاص ـ رضی الله عنه ـ که میگوید: همین که خداوند اسلام را در دل من انداخت به نزد رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ رفتم و گفتم: دستت را باز کن تا با تو بیعت کنم. او دست راستش را باز کرد، اما دستم را کشیدم. فرمود: «تو را چه شده ای عمرو؟» گفتم: میخواهم شرط بگذارم. فرمود: «چه شرطی؟» گفتم: اینکه گناهانم آمرزیده شود. فرمود: «آیا ندانستهای که اسلام هر چه پیش از آن است را از بین میبرد، و هجرت آنچه را که پیش از آن بوده از بین میبرد، و حج آنچه را که پیش از آن بوده از بین میبرد؟»([۱])
- حاجی وقتی از حج خود برمیگردد مانند روزی است که از مادرش به دنیا آمده. از ابوهریره ـ رضی الله عنه ـ روایت است که رسول خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «هر که به حج این خانه آید و بد دهنی نکند و مرتکب گناه نشود، مانند روزی که از مادرش زاده شده [به سرزمین خود] بر میگردد».([۲])
- حج یکی از انواع جهاد و بلکه بهترینِ آن است. از عائشه ـ رضی الله عنها ـ روایت است که گفت: گفتم ای رسول خدا! میبینیم که جهاد بهترین کارها است؛ آیا جهاد نکنیم؟ فرمود: «نه، بلکه بهترین جهاد حجِ مبرور است».([۳])
- حج سببی است برای به دست آوردن بالاترین خواسته یعنی بهشت. از ابیهریره ـ رضی الله عنه ـ روایت است که پیامبر خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «حج مبرور پاداشی جز بهشت ندارد ».([۴])
[۱]– به روایت مسلم در کتاب الإیمان، باب «کون الإسلام یهدم ما قبله» (۱۲۱).
[۲]– بخاری در کتاب المناسک، باب فضل الحج المبرور (۱۵۲۱) و مسلم در کتاب الحج، باب فضل الحج والعمره ویوم عرفه (۳۳۵۷).
[۳]– بخاری در کتاب الجهاد، باب درجات المجاهدین فی سبیل الله (۲۷۸۴).
[۴]– بخاری در کتاب العمره، باب العمره (۱۷۷۳) و مسلم در کتاب الحج، باب فضل الحج والعمره ویوم عرفه (۱۳۴۹).