طبق بیان تاریخ یعقوبی، بیست هزار مرد جنگجو در آنجا مستقر بودند. از تمام آنها محکمتر، قلعه «قموص»، بود. «مرحب» پهلوان معروف عرب که قدرت شمشیرزنی وی برابر با هزار سوار تخمین زده میشد، رئیس همین قبیله بود([۱]).
خاندان ابن ابی الحقیق که از مدینه اخراج شده بودند در خیبر اقامت گزیدند و جزو سران خیبر قرار گرفتند. وقتی سپاه اسلام به محل «صهباء» (محلی در نزدیک خیبر) رسید، وقت نماز عصر فرا رسیده بود، پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم نماز عصر را در همانجا خواندند، سپس شام خوردند. شام عبارت از مقداری آرد جو بود که در آب خیس کرده بودند. شبانگاه سپاه اسلام به حوالی خیبر رسید، آبادی خیبر مشاهده شد، آن حضرت فرمان توقف دادند، آنگاه این دعا را خواندند:
«اللهم إِنَّا نَسْأَلُکَ خَیْرَ هَذِهِ الْقَرْیَهِ وَخَیْرَ أَهْلِهَا وَخَیْرَ مَا فِیهَا، وَنَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ أَهْلِهَا وَشَرِّ مَا فِیهَا». (ابن هشام)
«بار الها! ما از تو خیر این آبادی و خیر اهل آن و خیر آنچه در آن است را میخواهیم، و از شر آن و شر اهل آن و شر آنچه در آن هست، به تو پناه میآوریم».
ابن هشام نوشته است: عادت آن حضرت چنین بود که هرگاه وارد شهر و آبادی میشدند، نخست این دعا را میخواندند. چونکه روش و ضابطه آن حضرت این بود که هیچگاه شبانه بر محلی حمله نمیکردند، از این جهت شب را در همانجا سپری نمودند و بامدادان وارد خیبر شدند. یهودیان، زنان را در یک قلعه مستحکم گرد آورده و مواد غذایی را در قلعۀ «ناعم» ذخیره کرده مردان جنگی در قلعههای «نطاه» و «قموص» تجمع کرده بودند. «سلام بن مشکم» بیمار بود، با وجود این، به قلعه «نطاه» آمد و به جنگآوران پیوست.
هدف آن حضرت صلی الله علیه و سلم جنگیدن نبود، ولی چون یهود با ساز و برگ فوق العادهای برای جنگیدن آماده شدند، پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم صحابه را به جهاد تشویق کردند و خطبهای ایراد فرمودند. در تاریخ خمیس مرقوم است:
«ولما تیقن النبی صلى الله علیه وسلم أن الیهود یتحارب وعظ أصحابه ونصحهم وحرضهم على الجهاد».
«هنگامی که پیامبر به یقین دانستند که یهود آماده جنگ شدهاند، صحابه را موعظه کرده و به جهاد تشویق نمودند».
سپاه اسلام، نخست به قلعه «ناعم» حملهور شد. «محمود بن مسلمه» با رشادت فوق العادهای حمله کرد و تا دیر با آنان جنگید، ولی بر اثر شدت گرما به منظور رفع خستگی اندکی در سایه دیوار قلعه نشست. «کنانه بن ربیع» از بالای قلعه سنگ بزرگ آسیای دستی را بر سرش پرتاب کرد که بر اثر آن به شهادت رسید([۲]). ولی قلعه به زودی فتح گردید، پس از فتح قلعه «ناعم» سایر قلعهها با سهولت و آسانی فتح شدند.
البته قلعه «قموص» مقر فرماندهی «مرحب» بود. رسول اکرم صلی الله علیه و سلم حضرت ابوبکر و حضرت عمرب را برای فتح آن اعزام نمود، ولی آنان موفق به فتح آن نشدند. طبری روایت کرده است که وقتی اهل خیبر برای مبارزه از قلعه خارج شدند، حضرت عمر تاب مقاومت نیاورد و به محضر آن حضرت حضور یافت و از عدم ثبات و مقاومت همراهان لب به شکایت گشود. اما همراهان، خود وی را به این امر متهم کردند. طبری این روایت را با سندی نقل کرده که یکی از راویان سلسلۀ آن «عوف» است. بسیاری از علما روایات او را مورد اعتماد قرار دادهاند، ولی هنگامی که محدث «بندار» از وی روایت میکرد، نسبت به او اظهار داشت: او رافضی و شیطان است، گرچه جمله بسیار سنگینی است، ولی در رافضیبودن وی شکی نیست و این امر هم به نظر ما دلیل بیاعتباری روایت نمیشود. اما بدیهی است واقعهای که در آن بیان فرار و عدم ثبات حضرت عمر ذکر شود، و راوی آن رافضی هم باشد، چنین روایتی چه رتبه و مقامی خواهد داشت؟ علاوه بر این، یکی از راویان این واقعه عبدالله بن بریده است که از پدر خود روایت میکند. لیکن محدثین در این امر تردید دارند که روایات او که از پدرش منقولاند، صحیحاند یا خیر؟
البته اینقدر صحیح است که برای فتح قلعۀ «قموص» نخست، بزرگان صحابه اعزام شده بودند، ولی نیل افتخار این فتح برای آنان مقدر نبود، بلکه مشیت الهی چنان قرار گرفته بود که این فتح به دست کس دیگری انجام شود. هنگامی که فتح خیبر به طول انجامید، یک شب پیامبر گرامی فرمودند: فردا پرچم جهاد را به دست کسی خواهم سپرد که خداوند بر دست وی فتح نصیب خواهد کرد. او خدا و رسول را دوست دارد و خدا و رسول نیز او را دوست دارند([۳]). این جمله افتخارآمیز آرزو و امیدهای زیادی در میان مسلمانان ایجاد کرد و این شب با امیدها و آرزوهای زیادی سپری شد. اصحاب کرام تمام شب را با شادی توأم با دلهره و اضطراب سپری کردند و همه منتظر این بودند که این نشان و مدال بزرگ افتخار، نصیب چه کسی میشود.
حضرت عمر رضی الله عنه بر اثر تواضع، قناعت و نظر والایی که داشت، هیچگاه تصور سیادت و فرماندهی در قلبش خطور نکرد، اما همچنانکه در صحیح مسلم «باب فضایل علی» مذکور است، خودش اعتراف میکند که در آن شب، ضبط و تحمل این امور از دستم رفت و آرزو کردم که فردا این فضیلت بزرگ نصیب من گردد و پرچمدار اسلام و فاتح خیبر من باشم.
بامدادان ناگهان صدای معروف و آشنای پیامبر به گوش رسید که فرمودند: علی کجاست؟ این سخن بسیار غیر منتظره بود، زیرا علی با بیماری درد چشم دچار بود و همه میدانستند که وی از جنگیدن معذور است. در هرحال، حضرت علی حاضر شد. پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم لعاب دهان مبارک خود را در چشمش کشید و در حقش دعا نمود، آنگاه پرچم را به او سپرد. علی عرض کرد: آیا با یهود بجنگم و آنها را مسلمان کنم؟ آن حضرت فرمودند: «اسلام را با ملایمت بر آنان عرضه کن! اگر یک نفر از آنها هم با دعوت تو به اسلام مشرف شود، از شتران سرخرنگ برایت بهتر خواهد بود»([۴]).
اما یهود تصمیم خود را گرفته بودند و برای مسلمانشدن و یا انعقاد پیمان صلح و آشتی حاضر نشدند، وقتی سپاه اسلام به قلعه نزدیک شد، «مرحب» در حالی که طبق رسم قهرمانان عرب این رجز را میخواند، از قلعه بیرون آمد:
قد علمت خیبر أنی مرحب |
شاکی السلاح بطل مجرب |
«در و دیوار خیبر گواهی میدهد که من مرحب، قهرمانی کارآزموده و مجهز با سلاح جنگی هستم».
«مرحب» غرق در سلاح بود. زره یمانی بر تن داشت و کلاهی که از سنگ تراشیده شده بود و به عنوان «کلاه خود» از آن استفاده میشد، بر سر نهاده بود. در این موقع، حضرت علی در پاسخ به رجز وی، این رجز را سرود:
أنا الذی سمتنی أمی حیدره |
کلیث غابات کریه المنظره |
«من آن کسی هستم که مادرم مرا حیدر «شیر» نام نهاده. مرد دلاور و شیر مهیب بیشهها هستم».
رجزهای دو قهرمان پایان یافت و دو قهرمان کفر و اسلام رو در روی یکدیگر قرار گرفتند. چکاچک شمشیرها و نیزهها آغاز شد و صدای عجیب و مهیبی محیط نبرد را فرا گرفت. ناگهان شمشیر برنده قهرمان اسلام بر فرق مرحب فرود آمد و کلاه خُود او را شکافت و سر را تا دندان دو نیم ساخت. این ضربت چنان سنگین و سخت بود که صدای آن به گوش سپاه اسلام رسید([۵]).
به خاک و خون غلتیدن مرحب، قهرمان بزرگ یهود، یک حادثه بزرگ و اعجاب برانگیزی بود. از این جهت، نقل آن با شایعات و سخنان اغراقآمیزی همراه بوده است. در «معالم التنزیل» مذکور است: وقتی حضرت علی با شمشیر به مرحب حمله نمود، او خواست با سپر خود حمله را دفع کند، ولی ذوالفقار بر فرق سرش فرود آمد و خُود و سرش را شکافته تا دندانها آن را دو نیم کرد، چون مرحب به قتل رسید، یهود بر حضرت علی یورش آوردند، اتفاقاً سپر از دست علی بر زمین افتاد، ایشان بلادرنگ دروازۀ قعله را که تمام آن از سنگ ساخته شده بود، از جا برکند و به عنوان سپر از آن استفاده کرد. بعد از این جریان، ابورافع با هفت نفر خواست دروازه خیبر را از جایش بردارد، اما نتوانست آن را از جایش تکان دهد. این روایات را ابن اسحاق و حاکم روایت کردهاند، ولی افسانه و مجعولاند، واقعیت ندارند.
علامه سخاوی در مقاصد حسنه میگوید: «کُلُّهَا وَاهِیَهٌ» (تمام این روایات پوچ و دور از واقعیت اند). علامه ذهبی در میزان الاعتدال در بیان حال علی بن فروخ این روایات را نقل نموده و مینویسد: این روایات منکر است. ابن هشام از طرقی که این روایات را نقل کرده، در یکی از آن روایات نام یکی از راویان را ترک کرده است و در روایاتی دیگر با وجود این نقص مشترک، بریده بن سفیان وجود دارد که او را امام بخاری، ابوداود و دارقطنی معتبر نمیدانند([۶]).
طبق روایت ابن اسحق و موسی بن عقبه و واقدی، مرحب را محمد بن مسلمه به قتل رسانده بود. در مسند احمد ابن حنبل و نووی شرح مسلم نیز چنین روایتی مذکور است. ولی در صحیح مسلم و حاکم (۲ / ۳۹) حضرت علی قاتل مرحب و فاتح خیبر معرفی شده و همین اصح الروایات است.
خلاصه، قلعه «قموص» بعد از بیست روز محاصره فتح گردید. در این غزوه نود و سه نفر از یهود که معروفترین آنها مرحب، حارث، اسیر، یاسیر و عامر بودند، کشته شدند و پانزده نفر از مسلمانان که اسامی آنها را ابن سعد مفصلاً ذکر کرده است، به شهادت رسیدند. بعد از فتح، زمینهای خیبر را مسلمانان به تصرف خود درآوردند، ولی یهود درخواست کردند که زمینها را در اختیار ما بگذارید، ما نصف محصولات را به شما میدهیم، درخواست آنها مورد قبول واقع شد. هنگام جمعآوری محصولات آن حضرت صلی الله علیه و سلم عبدالله بن رواحه را میفرستادند، او محصولات را به دو قسمت تقسیم میکرد و به یهود میگفت: یکی از این دو قسمت را بردارید. یهود از این عدالت متحیر شده میگفتند: «زمین و آسمان با همین عدالت استوارند»([۷]).
زمینهای خیبر میان مسلمانانی که در آن غزوه شرکت داشتند، تقسیم شدند و یک پنجم آنها به رسول اکرم صلی الله علیه و سلم تعلق گرفت. طبق عوم روایات، علاوه بر خمسی که از مال غنیمت به آن حضرت صلی الله علیه و سلم تعلق میگرفت، سهمی دیگر به نام «صفی» نیز به طور اختصاصی برای ایشان در نظر گرفته میشد. روی همین اساس، حضرت صفیه (همسر کنانه بن ربیع) را انتخاب نموده آزاد و سپس با وی ازدواج کردند.
[۱]– تاریخ یعقوبی ۲ / ۵۲٫
[۲]– این مطلب در دو جا در ابن هشام ذکر شده. این تفصیل از تاریخ خمیس گرفته شده است.
[۳]– این واقعه در صحیح بخاری مذکور است.
[۴]– این واقعه به طور مفصل در صحیح بخاری مذکور است.
[۵]– طبری، این اشعار و واقعات به طور مختصر در صحیح مسلم غزوه خیبر مذکور اند.
[۶]– میزان الاعتدال، ترجمه بریده بن سفیان.
[۷]– فتوح البلدان بلاذری / ۲۷ ذکر فتح خیبر، طبری / ۱۵۸۹٫ اصل روایت در ابوداود، باب المساقات موجود است.