خداوند متعال میفرماید: ﴿وَأَنذِرۡ بِهِ ٱلَّذِینَ یَخَافُونَ أَن یُحۡشَرُوٓاْ إِلَىٰ رَبِّهِمۡ لَیۡسَ لَهُم مِّن دُونِهِۦ وَلِیّٞ وَلَا شَفِیعٞ لَّعَلَّهُمۡ یَتَّقُونَ۵١﴾ [الأنعام: ۵۱] «و با آن (= قرآن) کسانی را که میترسند به سوی پروردگارشان گرد آیند؛ بیم ده (زیرا که) برایشان (در آن روز) دوست و شفیعی جز او (= خدا) نیست؛ باشد که پرهیزگاری پیشه کنند».
و میفرماید: ﴿قُل لِّلَّهِ ٱلشَّفَٰعَهُ جَمِیعٗاۖ﴾ [الزمر: ۴۴]. «بگو: همهی شفاعت و میانجیگری در اختیار الله است».
و میفرماید: ﴿مَن ذَا ٱلَّذِی یَشۡفَعُ عِندَهُۥٓ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦۚ﴾ [البقره: ۲۵۵«هیچکس نمیتواند نزدش شفاعت کند مگر به اِذنش».
﴿۞وَکَم مِّن مَّلَکٖ فِی ٱلسَّمَٰوَٰتِ لَا تُغۡنِی شَفَٰعَتُهُمۡ شَیًۡٔا إِلَّا مِنۢ بَعۡدِ أَن یَأۡذَنَ ٱللَّهُ لِمَن یَشَآءُ وَیَرۡضَىٰٓ٢۶﴾ [النجم: ۲۶]. «و چه بسیار فرشتگانی که در آسمانها هستند که شفاعت آنها هیچ سودی نمیبخشد، مگر پس از آنکه الله برای هرکس که بخواهد اجازه دهد و راضی باشد».
و میفرماید: ﴿قُلِ ٱدۡعُواْ ٱلَّذِینَ زَعَمۡتُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ لَا یَمۡلِکُونَ مِثۡقَالَ ذَرَّهٖ فِی ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَلَا فِی ٱلۡأَرۡضِ وَمَا لَهُمۡ فِیهِمَا مِن شِرۡکٖ وَمَا لَهُۥ مِنۡهُم مِّن ظَهِیرٖ٢٢ وَلَا تَنفَعُ ٱلشَّفَٰعَهُ عِندَهُۥٓ إِلَّا لِمَنۡ أَذِنَ لَهُۥۚ حَتَّىٰٓ إِذَا فُزِّعَ عَن قُلُوبِهِمۡ قَالُواْ مَاذَا قَالَ رَبُّکُمۡۖ قَالُواْ ٱلۡحَقَّۖ وَهُوَ ٱلۡعَلِیُّ ٱلۡکَبِیرُ٢٣﴾ [سبأ: ۲۲-۲۳]. «بگو: کسانی را که جز الله(فریادرس خویش) میپندارید، بخوانید؛ ذرهای را در آسمانها و زمین مالک نیستند و در تدبیر آسمان و زمین، هیچ دخالت و مشارکتی ندارند و(پروردگار) از میان آنها هیچ پشتیبان و یاریدهندهای ندارد. و نزدش شفاعت، سودی نمیبخشد جز برای کسی که او، برایش اجازه دهد. و چون اضطراب و دلهره از دلهایشان زدوده شود، میگویند: پروردگارمان چه فرمود؟ پاسخ میدهند: حق(گفت) و او، بلندمرتبهی بزرگ است».
ابوالعباس میگوید: خداوند همهی آنچه که مشرکین به آن دلبسته و وابستهاند را نفی میکند و اینکه غیر از الله کسی فرمانروایی یا بهرهای از آن را داشته باشد یا کمک خدا باشد. و چیزی باقی نمیماند، جز شفاعت. و بیان نمود که شفاعت به کسی سودی نمیرساند مگر برای کسی که خداوند اجازه بدهد، چنانکه خداوند متعال میفرماید: ﴿وَلَا یَشۡفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ٱرۡتَضَىٰ﴾ [الأنبیاء: ۲۸] «و جز برای کسی که پروردگار رضایت دهد، شفاعت نمیکنند».
پس این شفاعتی که مشرکین گمان میبرند روز قیامت منتفی است، همانطور که قرآن آن را نفی کرده است. و پیامبر صلی الله علیه و سلم خبر داده است: «که او میآید و برای پروردگارش سجده میکند و او را ستایش مینماید، ابتدا شفاعت نمیکند سپس به او گفته میشود: سرت را بلند کن و بگو سخنت شنیده میشود، بخواه داده میشوی و شفاعت کن شفاعت تو پذیرفته میشود».
و ابوهریره به ایشان صلی الله علیه و سلم گفت: مستحقترین مردم به شفاعت شما کیست؟ فرمود: «هر کسی خالصانه و از ته دل بگوید: لا إله إلا الله»، پس آن شفاعت با اجازهی خدا برای مخلصان و موحدان است و نه برای مشرکین.
در حقیقت این خداوند است که بر موحدان لطف مینماید و آنان را به واسطهی دعای کسی که خداوند به او اجازهی شفاعت داده تا او را گرامی دارد و به مقام محمود برساند، میآمرزد.
پس شفاعتی که در قرآن نفی شده شفاعت شرکآمیز است. از این رو در چند جا شفاعت با اجازهی خدا را اثبات کرده است. و پیامبر صلی الله علیه و سلم توضیح داده که شفاعت فقط برای اهل توحید و اخلاص است.