شافعی از دیدگاه علماء و صاحب نظران اسلامی
امام شافعی، به چنان جایگاه و منزلت والا و بالایی در عرصهی درایت و فقاهت، و علم و دانش دست یافته بود که همهی علماء و صاحب نظران اسلامی را وادار به تعریف و تمجید و ثنا و ستایش خود نمود.
پسر امام احمد حنبل به پدرش گفت: علت چیست که اینقدر از امام شافعی تعریف و تمجید میکنید؟ امام احمد در پاسخ گفت: «بنیّ! الشافعی للناس کالعافیه للبدن وکالشمس للدینا، هل لهذین من عوض؟».
پسرم! شافعی برای مردم به مثابهی عافیت و تندرستی برای بدن، و خورشید برای دنیا است. ببین آیا برای این دو (عافیت و خورشید) عوض و جانشینی در دنیا وجود دارد؟
و نیز امام احمد میگوید: «ما عرفتُ ناسخ الحدیث من منسوخه حتی جالست الشافعی». تا وقتی در مجالس و محافل امام شافعی، شرکت نکردم از ناسخ و منسوخ حدیث چیزی را نمیدانستم.
و همچنین میگوید: «الشافعی فیلسوف فی اربعه اشیاء: فی اللغه، واختلاف الناس والمعانی والفقه». شافعی در چهار چیز استاد و سرآمد مردمان است: لغت، موارد اختلافی علما، معانی و فقه.
و نیز میگوید: «ما احد ممن بیده محبره، او ورق الا وللشافعی فی رقبته مِنّه».
تمام کاغذ و دوات به دستان (یعنی تمام علماء و نویسندگان)، مدیون و مرهون زحمات و خدمات علمی و فقهی و حدیثی امام شافعی هستند.
یحیی بن سعید قطان میگوید: «ما رأیت اعقل و لا افقه من الشافعی وانا ادعوا الله له أخصّه به وحده فی کل صلاه».
فردی را داناتر و فقیهتر از شافعی ندیدم، و من نیز در هر نماز، وی را فراموش نمیکنم و وی را مشمول دعای خیر خویش قرار میدهم.
عبدالرحمن بن مهدی میگوید: «لمّا نظرتُ «الرساله» لشافعی اذهلتنی، لأنّنی رایتُ کلام رجل عاقلِ فصیحٍ ناصحٍ فانی لاکثر الدعاءله».
وقتی کتاب «الرساله» امام شافعی را دیدم، از خود بیخود شدم، چرا که در حقیقت من کلام مردی دانا، فصیح و خیرخواه را دیده بودم. بدین خاطر در حق امام شافعی زیاد دعا میکنم.
و نیز میگوید: «ما اصلی صلاه الّا وانا ادعوا للشافعی فیها» هیچ نمازی را نخواندهام مگر اینکه در آن، برای امام شافعی نیز دعا کردهام.
و «عبدالله بوشنجی» در قالب نظمی زیبا این چنین به ستایش امام شافعی پرداخته است:
ومن شُعب الایمان حُبّ ابن شافع | و فــرض أکیـدٌ حبـّه لاتطـــوّع | |
و انّــی حیاتــی شافع و أن أمت | فوصیّتــی للناس أن یتشفّعـوا |