هشام بن عمرو می گوید: امروزه به مردم در مورد نوآوریِ آنان اعتراض نکنید، که جوابی برایش دارند. از سنت در مورد آنان بپرسید، زیرا سنت را نمی شناسند.
حذیفه گوید: هر کاری را که صحابه نکرده اند، شما هم انجامش ندهید.
از ابن عباس روایت است: منفورترین عمل نزد الله بدعت است.
سفیان ثوری : گوید: بدعت در نزد ابلیس از معصیت محبوب تر است. چرا که از معصیت می توان توبه نمود ولی از بدعت توبه نمی شود. یعنی امید نمی رود مبتدع در لیستِ توبه کنندگان قرار گیرد. زیرا عمل زشتش برایش زیبا جلوه کرده است و آن را نیک می انگارد؛ لذا ما دامی که آن را نیک پندارد، از آن توبه نمی کند. یعنی لازمه ی توبه این است که شخص باور کند عمل مذکور، بدعت است، تا از آن توبه کرده و باز آید.
دارمی با سند صحیح روایت می کند که عبدالله بن مسعود شنید، گروهی در مسجد حلقه زده اند و با سنگریزه هایی که در دست دارند، تسبیح می گویند. در وسط حلقه مَردی نشسته و به دیگران می گوید: اینقدر سبحان الله بگویید و فلان قدر الله اکبر. نزدشان رفت و گفت: این چه کاریست که می کنید؟ گفتند: ای ابو عبدالله سنگریزه هایی است که سبحان الله، لا إله إلا الله و الله أکبرها را با آن می شماریم.
گفت: بدی های خویش را برشمارید؛ قول می دهم از نیکی هایتان چیزی نابود نمی شود. وای بر شما ای امت محمد صلی الله علیه وسلم. اینان صحابه ی پیامبرتان هستند. هنوز فراوانند. این لباس اوست هنوز کهنه نشده است و ظرفهایش نشکسته است. قسم به ذاتی که جانم در دست اوست، یا شما بر دینی بهتر از دین محمد صلی الله علیه وسلم هستید!، یا گشایندگان دروازه ی گمراهی هستید. گفتند: ای ابو عبدالله، به الله قسم که قصدمان فقط خیر بوده است. گفت: چه بسا افرادی که خواهان خیرند و بدان دست نمی یابند. رسول الله صلی الله علیه وسلم برایمان حدیث گفت که، گروهی قرآن می خوانند و از گلوی آنان تجاوز نمی کند. به الله سوگند نمی دانم شاید بیشترتان از آنان باشید. روای گوید: دیدم اکثر آنان در روز نهروان به همراه خوارج با ما می جنگند. یعنی آنان در صف خوارج علیه صحابه می جنگیدند.