تأملاتی در آداب و احکام و فهم کتاب الله :
امام آجری رحمه الله :
رسوخ قرآن در قلب بدون تردید وقتی نفع رساننده میشود که تنها به شکلی خشک بر زبان جاری نشود و قلب را به حرکت انداخته و به شکلی حقیقی آن را تغییر دهد.
رسوخ صحیح را آجری رحمه الله اینگونه بیان میدارد:
«مؤمن عاقل وقتی قرآن تلاوت میکند، آن قرآن به شکل آینهای بر وی تجلی میگردد بطوری که افعال نیک و قبیح خود را در آن میبیند، از آنچه که مولایش او را تحذیر کرده بر حذر میشود و از عاقبت آنچه که او را میترساند، میترسد، و به آنچه او را ترغیب میکند رغبت نشان میدهد؛ کسی که دارای این صفات باشد و یا خود را به این صفات نزدیک کند همانا آن [قرآن] را به حق تلاوتش، تلاوت کرده و آنچنان که شایسته آن است، آن را مراعات کرده است؛ و قرآن برای او شاهد و شفیع و انیس و حافظ میشود و صاحب این صفت به خود و اهلش سود رسانده و تمامی خیر دنیا و آخرت را به والدین و فرزندانش عطا کرده است».
«و قرآن برای او شفائی خواهد بود و همچنین بی نیازی بدون مال و عزت بدون طایفه و انیسی که نسبت به آنچه دیگران از آن هراس دارند آرامش میدهد، میشود؛ کوشش و همت او وقتی که سورهای را شروع به تلاوت میکند این است که: آمادهی پند گرفتن از آن میباشد، مراد او [از خواندن قرآن] اینگونه نیست که چه زمانی سوره ختم میشود؟ بلکه نیت او فقط این است که: چه زمان در مخاطب گرفتن الله تعقل کنم؟ چه وقت اجر ببرم؟ و چه موقع عبرت بگیرم؟ زیرا قرائت قرآن عبادت است و عبادت با غفلت هیچگاه همراه نمیشود».