ثانیا: در صورتی که منظور قرآن باشد، چنانکه در فرمودهی دیگر خداوند بیان میشود ﴿وَنَزَّلۡنَا عَلَیۡکَ ٱلۡکِتَٰبَ تِبۡیَٰنٗا لِّکُلِّ شَیۡءٖ﴾ آن بدین معنی است که خداوند متعال در هیچ چیزی از مسایل دینی و احکام آن فروگذاری ننموده است بلکه همهی آنها را بصورت کافی و وافی بیان فرموده است. ولی این بیان گاهی بصورت نص صریح چون بیان کردن اصول دین و عقاید و گاهی بصورت قواعد و اصول احکام عمومی میباشد. با این حال وجوب نماز، روزه، زکات، حج، حلال نمودن پاکیها و حرمت نجاستها را بصورت مجمل و عام بیان داشته است و تفصیل آن را همراه جزییات امور به رسول الله صلی الله علیه وسلم واگذار نموده است.
به همین دلیل هنگامی که به مطرف بن عبدالله بن سخیر گفته شد: جز با قرآن با ما سخن مگو. گفت: قسم به خداوند چیزی را به جای قرآن قرار نمیدهم. میخواهم با زبان کسیکه از ما نیست و به قرآن آگاهتر است منظور پیامبر بود با شما سخن گویم و از عمران بن حصین روایت است به مردی که در این شبهه افتاده بود، گفت: تو مرد احمقی هستی. آیا در کتاب خداوند اینکه ظهر چهار رکعت است و نباید بصورت آشکار قرائت شود را یافتهای؟ سپس نماز، زکات و امثال اینها را بیان داشت و گفت: آیا تفسیر اینها را در کتاب خداوند دیدهای؟ براستی که کتاب خداوند از آن دم فرو بسته و سنت آن را تفسیر نموده است.
بعضی اوقات نیز بیانکردن قرآن بدین صورت است که ما را به دلایل دیگری که شارع مقدس آن را در کتابش معتبر داشته است و آن را به عنوان دلیل و حجتی بر مخلوقاتش قرار داده است حواله میکند. بنابراین هر حکمی را که سنت، یا اجماع، یا قیاس و یا دلایل دیگر از موارد مورد اعتبار بیان دارد قرآن بصورت حقیقی مبین آن بوده است چون او ما را به آن راهنمایی و عمل به آن را واجب کرده است و با این توضیح معلوم میگردد که تمام احکام شرعی به قرآن بر میگردند. هنگامی که ما به سنت متمسک میشویم و به آنچه در آن است عمل میکنیم در حقیقت به کتاب خدواند عمل کردهایم. به همین دلیل هنگامی که عبدالله بن مسعود رضی الله عنه گفت: خداوند کسانی را که خال میکوبند و یا در خواست کوبیدنش را میکنند و کسانیکه ابروها را تاتو میکنند و برای زیبایی بین دندانها فاصله میاندازند و آنانی را که خلقت خداوند را تغییر میدهند، لعنت کرده است. این خبر را زنی از قبیلهی بنی اسد به نام ام یعقوب شنید. پیش او آمد و گفت: به من خبر دادهاند که شما در این مورد لعن کردهاید. جواب داد: چگونه من لعن نکنم کسی را که رسول الله صلی الله علیه وسلم و خداوند در کتابش آن را لعن نموده است. آنگاه ام یعقوب گفت: من تمام چیزهایی که در قرآن است مطالعه کردهام ولی چیزی را که تو میگویی در آن نیافتهام. گفت: اگر آن را میخواندی، مییافتی. آیا این فرمودهی خداوند را قرائت کردهای که میفرماید: