الحمدلله
این کار در اصل یک رسم قدیمی مسیحیان بوده است، بدین صورت که داماد حلقه ازدواج را روی انگشت شست دست چپ عروس میگذارد و میگوید: قسم به پدر، بعد حلقه را روی سر انگشت سبابه میگذارد و میگوید: قسم به پسر، بعد آن را روی سر انگشت وسط میگذارد و میگوید: قسم به روح القدس، و زمانی که آمین گفت در مرحله آخر حلقه را در انگشت بنصر{ بُنْصُر: انگشتی که بین انگشت وسطی و انگشت کوچک است، و آنرا انگشت انگشتر مینامند.} او قرار میدهد!
از دلایلی که برای گذاشتن حلقه در دست چپ گفته میشود این است که یک رگ خونی که مستقیم به قلب وصل است در این دست قرار دارد!
{ برای کسب اطلاع بیشتر به کتاب «آداب الزفاف»، ص ۱۲۳، تالیف شیخ آلبانی مراجعه شود}.
چیزی که جای تاسف دارد [این است که] بسیاری از ما به این رسم اشتباه که هیچ پایه اسلامی ندارد پای بندیم، و همان طور که قبلاً گفتیم این امر از اصلیترین اعتقادات باطله نصاری میباشد.
ممکن است بگویند: منظور مـن پیروی از این اعتقادات باطل نیست ـ العیاذ بالله ـ و فقط یک عادت اجتماعی است نه بیشتر.
در جوابش میگویم که:
آیا در کتاب و سنت چیزی که مشروعیت استفاده از حلقه را تعیین کرده باشد، وجود دارد؟ آیا زنان پیامبر (ص) و دختران ایشان و زنان صحابه رضوان الله تعالی علیهن أجمعین، این کار را انجام دادهاند؟
در ادامه آیا دوستی و صداقت جزئی از اعتقادات اهل سنت و جماعت نیست؟
آیا ما خواستار مخالفت با غیر مسلمانان در روش زندگیمان نیستیم؟
خداوند میفرمایند:
« یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْیَهُودَ وَالنَّصَارَی أَوْلِیَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ وَمَن یَتَوَلَّهُم مِّنکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ »(المائده: ۵۱).
«ای مومنان! یهودیان و نصاری را به دوستی نگیرید [و به طریق اولی آنان را به سرپرستی نپذیرید]. بعضی از آنها دوست گروه دیگرند. [و در دشمنی با شما یکسان و برابرند] هر کس از شما با ایشان دوستی ورزد [و آنان را به سرپرستی بپذیرد] بیگمان او از زمره ایشان به شمار میآید. بیتردید خداوند چنین افراد ستمگری را [به سوی ایمان] هدایت نمیکند».
وقتی که این عادت اجتماعی پایه شرعی ندارد پس در حقیقت برگرفته از آداب و رسوم غیر مسلمانان میباشد.
در این صورت صحیح نیست که به ما نسبت داده شود، و برای ما جایز نیست که از آن پیروی کنیم.
زیرا پیامبر( ص )میفرماید: «من تشبه بقوم فهو منهم»، «کسی که از گروهی تقلید کرد از جمله آنهاست»،
و همچنین پیامبر ـ علیه الصلاه والسلام ـ فرمودند: «لیس منا من تشبه بغیرنا، لا تشبهوا بالیهود ولا بالنصاری …» ، «کسی که از غیر از ما [مسمانان] تقلید میکند از ما نیست، از یهود و نصاری تقلید نکنید ….». 🖊قسمتی از حدیثی که ترمذی آن را تخریج کرده و آلبانی حسن شمرده است.
در فتاوای شیخ عبدالعزیز بن باز :
درباره حکم استفاده از حلقه چنین آمده است که: برای این کار در شریعت اساسی وجود ندارد، و ترک آن بهتر است و فرقی نمیکند که حلقه از جنس نقره باشد و یا از چیز دیگری باشد.( در کتاب «فتاوی إسلامیه»، (۴/۲۵۰).)
بلکه استفاده از حلقه تا حدی مهم و خطرناک است که ممکن است به حد شرک برسد!
والله اعلم.