و حتی برخی دلیل اجماع را برای این ممنوعیّت بیان میکنند، صاحب کتاب فواکه الدوانی مینویسد: امروزه اجماع مسلمانان بر این است که پیروی یکی از ائمۀ چهارگانه – ابوحنیفه، مالک، شافعی و احمد -رحمهم الله – واجب است و خروج از مذهب آنها جایز نیست. تحریم تقلید غیر ائمۀ چهارگانه، با وجود اینکه، همه بر هدایت بودهاند؛ فقط به خاطر این است که مذهب آنها حفظ نشده است و شاگردان و پیروان آنها فوت شدهاند و (مذهب امام خود را) تدوین نکردهاند. به خاطر همین است که بعضی از محققین گفتهاند: رأی معتمد این است که تقلید ائمۀ چهارگانه جایز است و تقلید غیر از آنها هم، جایز است، به شرطی که مذهبشان، در همان مسئلۀ مورد تقلید، حفظ و تدوین شده باشد به گونهای که شرایط و دیگر معتبرات مذهب، شناخته شود. اما اجماعی که امثال ابن صلاح، امام الحرمین و قرافی در منع تقلید اصحاب نقل میکنند، حمل بر تقلیدی میشود، که آن شرایط را ندارند. ([۱])
البته با همۀ این اوصاف بسیاری از فقها با این دیدگاه مخالفند و همانطور که پیشتر هم ذکر شد اجماع صحابۀ کرام رضی الله عنهم بر عدم وجوب تقلید از هر مجتهد معیّنی با هر درجهای از اجتهاد شکل گرفته و با همۀ این اوصاف گفتار، کردار و پندار ائمۀ اربعه و شاگردانشان صراحتاً ابراز میدارد که آنها تقلید از خود را نه تنها واجب ندانستهاند بلکه همیشه و در همه حال خود و دیگران را به سوی حق سوق داده و لازمۀ این عملکرد نیز این است که حق را منحصر در تفکّرات و اجتهادات فردی خاص خلاصه نکرد، پس ادعای اجماع بر وجوب تقلید بر آنها نادرست میباشد.
جامع و مستدل بودن مذاهب چهارگانه جدای از اینکه ارزش والای آنها را نشان میدهد بلکه خدمت شایان این مدارس عظیم فقهی بر هیچ فردی پوشیده نیست ولی نباید تصوّر کرد که فقط منهج و روش آنها تدوین گشته و جامعیّت دارد و روش و منهج سردمداران صدر اسلام و بزرگمردان خیرالقرون رضی الله عنهم نابود گشته و آن جامعیت لازم را ندارد بلکه بر هر صاحب خردی پوشیده نیست که آنچه ائمۀ اربعه و مسلمانان دارند خوشهچینی از خرمن غنی و ناب آن رادمردان تاریخ بشریت رضی الله عنهم بوده و منهج و سبک آنها همیشه پایدار بوده و خواهد بود و با تمسک به آن؛ که همان تمسک به قرآن کریم و سنّت نبویّ شریف است مسلمانان با این حبل متین جواب هر مسئله و دوای هر دردی را دارند، پس با همۀ ادلۀ ذکر شده و دلایلی که عدم وجوب به مذهب معیّن را ثابت مینمایند به نظر میرسد خروج از مذهب با استدلال و دوری از تتبّع رخص و تلفیق نادرست و بر مبنای تمسک بر شریعت اسلام جایز میباشد. (و اللهُ العلیمُ أعلمُ بِالصوابِ)