آیا شخصی که به قصد حج فرضی به مکه مکرمه رفته و عمره اول را بجا آورده بعد از این عمره و قبل از عرفه اگر به مسجد تنعیم رفته و احرام بسته کند و باز آمده ۷ بار طواف کعبه و سعی میان صفا و مروه و بعد حلق و یا قصر کنند و این عمل را چند بار اجرا کند جایز است و یا مانع دارد؟
الحمدلله،
پیامبر صلی الله علیه و سلم در چهار سال چهار عمره انجام داد، و در هر سفر بیش از یک عمره انجام نداده. و همچنین هیچ کدام از اصحاب وی، در هر سفر بیش از یک عمره انجام ندادهاند و نشنیدهایم که هیچ کدام از آنها در یک سفر دو عمره بجای آورده باشند چه در زمان حیات پیامبر صلی الله علیه و سلم و چه بعد از وفات او، به جز عایشه رضی الله عنها که وقتی با پیامبر صلی الله علیه و سلم به حج رفت و عادت ماهیانه شد پس از آن پیامبر صلی الله علیه و سلم به برادرش عبدالرحمن بن ابوبکر دستور داد تا با او به تنعیم برود و از آنجا برای عمره احرام ببندد؛ چون عایشه گمان کرد عمرهای که با حجش انجام داده باطل شده است (و به این خاطر) گریه کرد، سپس پیامبر صلی الله علیه و سلم بمنظور دلجویی عایشه به او اجازه داد تا عمره را به جای آورد.
و این عمره فقط به عائشه اختصاص دارد چون کسی از اصحاب چه مرد و چه زن همانند عائشه بعد از اتمام حج به قصد عمره به تنعیم نرفته و احرام نبستهاند، در حالیکه اگر اصحاب بر این باور بودند که کار عایشه برای آنان نیز مشروعیت دارد، چیزی در این باره از آنها نقل میشد.
امام شوکانی رحمه الله علیه گوید : «پیامبر صلی الله علیه و سلم به خاطر انجام عمره از مکه خارج نشده تا از میقات حرام ببندد و دوباره به مکه برگردد و عمره انجام دهد، کاری که امروزه مردم انجام میدهند، و این کار نیز از هیچ کدام از صحابه ثابت نشده است».
همانطوری که تکرار عمره بعد از حج، از اصحاب رضی الله عنهم ثابت نشده، تکرار آن در سایر ایام سال نیز از آنها ثابت نشده است آنان به صورت فردی و جمعی برای عمره به مکه میرفتند و میدانستند که عمره عبارت از طواف خانه خدا و سعی بین صفا و مروه است، و همچنین به طور یقین میدانستند که طواف خانه خدا بهتر از سعی بین صفا و مروه است. بنابراین به جای آن که خودشان را به رفتن به تنعیم و بستن احرام برای عمره جدیدی بعد از عمره اول مشغول کنند، ترجیح میدادند که خانه خدا را طواف کنند. و معلوم است مدت زمانی را که شخص برای رفتن به تنعیم و بستن احرام برای عمره جدید صرف میکند، میتواند به جای آن صدها دور، خانه خدا را طواف کند.
طاووس رحمه الله علیه گوید : «کسانی که به تنعیم رفته و از آنجا برای عمره احرام میبندند نمیدانم که آیا با این کارشان پاداش داده میشوند یا عذاب!! (با تعجب) به او گفته شد: عذاب داده میشوند؟ گفت : بله چون اینها طواف خانه خدا را ترک کرده و به چهار مایل دورتر رفته و برمیگردند در حالیکه بجای پیمودن چهار مایل میتوانند دویست بار طواف انجام دهند و هر طواف بیتالله بهتر از این است که برای کاری بیاساس خارج شوند».
بنابراین عدم مشروعیت تکرار عمره چیزی است که سنت عملی پیامبر صلی الله علیه و سلم و عمل اصحاب (رضوان الله علیهم) بر آن دلالت دارد و پیامبر علیه الصلاه والسلام ما را به پیروی از سنت نبوی و سنت خلفای بعد از خود امر کرده و فرموده است : (علیکم بسنتی و سنه الخلفاء المهدیین الراشدین من بعدی، عضوا علیها بالنواجذ) «به سنت من و سنت خلفای راشدین و هدایت یافته بعد از من تمسک جویید و آن را با دندانهای آسیاب بگیرید».
مختصر فقه از ادله قرآن کریم و سنت صحیح (تالیف: عبدالعظیم بدوی)