ظهور گروه های کلامی، فرقه ها ومذاهب انحرافی به اثر عواملیکه قبلاً گذشت موجب حیرت امت اسلامی درفهم نصوص شرعیبخصوص نصوص ویژه عقایدگردید؛
زیرا هریکی از این گروه ها خود را بر حق دانسته ونصوص قرآن و سنت را طبق هوا وهوس خود تفسیر مینماید.
از ویژگی های اهل سنت این است که در تفسیر نصوص فهم سلف را مدار اعتبار قرار داده طبق فهم آنها تفسیر می نمایند؛ چون پیامبر صلی الله علیه وسلم یگانه راه نجات از فتنه، تفرق و اختلاف را اطاعت از سنت و پیروی از راه و روش صحابه قرار داده استتوجه فرماید:
” افترقت الیهود علی إحدی وسبعین فرقه وافترقت النصاری علی اثنین وسبعین فرقه وستفترق هذه الأمه علی ثلاث وسبعین فرقه کلها فی النار إلاَّ واحده، قلنا: من هی یا رسول الله قال: من کان علی مثل ما أنا علیه الیوم وأصحابی”.
( سنن ابو داود ج۴ ص ۳۲۳ با سند صحیح (صحیح سنن ابو داود).
و درروایت ابن ماجه چنین آمده است:” قیل یا رسول الله من همقال” الجماعه”.
( سنن ابن ماجه ج۲ ص ۱۳۲۲با سند صحیح (صحیح ابن ماجه).
” یهود بر هفتاد یک فرقه و گروه تقسیم شدند نصاری بر هفتاد دو گروه این امت (یعنی مسلمانان) بر هفتاد سه گروه تقسیم خواهند شد، همه این فرقه ها و گروه ها در آتش جهنم اند مگر یک گروه.
(صحابه گویند): پرسیدیم ای رسول خدااین گروه رستگار چه گروهی است؟ فرمود: آنچه که من و یاران من امروز بر آن هستیم”.
در روایت اول اطاعت از سنت و پیروی از راه و روش صحابه را راه رستگاری قرار داده در روایت ابن ماجه بودن با جماعه را یگانه راه نجات قلمداد نموده است.
از ضمیمهء این دو روایت استفاده میشود که: منظور از جماعت در روایت ابن ماجه کسانی اند که راه و روش صحابه را در پیش گرفته هنگام اختلاف و فتنه از آن پیروی مینمایند.
طبق روایت آجرى منظور از “جماعه” “سواد اعظم” است.
( الشریعه ص ۱۵).
منظور از اهل السنه والجماعه:
از این دو روایت نام” اهل السنه والجماعه” وسبب نامگذاری آن بدین نام نیز استفاده میشود؛ زیرا منظور از ” سنت”
سنت مصطفی صلی الله علیه وسلممنظور از”جماعه” جماعت صحابه رضی الله عنهم است. پس معنی واژهء” اهل السنه والجماعه” پیروان
سنت پیامبر صلی الله علیه وسلم و روش صحابه است.
ودرچند مطالب اگر توجه کرده باشید درک خواهید کرد که بدعت ونوآوری در دین، زیاده روی در دین اسلام است و راه و روش پیامبرمان و صحابه گرامی نبوده است.