علم و آگاهی یافتن به قواعد و قوانینی که بوسیلهی آنها احوال سند و متن حدیث از جهت قبول یا رد شناخته میشود را علم حدیث یا مصطلح الحدیث گویند.
بر این اساس هرگاه سند و متن حدیثی شرایط لازم را جهت مقبولیت بدست آورد، حدیث معتبر و حجت خواهد شد و بالعکس؛ اگر شرایط لازم را نداشته باشد بعنوان خبر مردود کنار گذاشته خواهد شد.[۱]
منظور از سند حدیث؛ یعنی سلسله راویان آن؛ همان کسانی که حدیث را نقل میکنند و به متن آن منتهی میشوند. و منظور از متن حدیث، یعنی سخن و مطلبی که راویان آن را از هم روایت میکنند. بعنوان مثال در صحیح بخاری آمده: (حدثنا عبدالله مُنیر سمع أبا النضر قال: حدثنا عبدالرحمن بن عبدالله بن دینار عن أبی حازم عن سهل بن سعد الساعدی، أن رسول الله صلی الله علیه وسلم قال: «رِبَاطُ یَوْمٍ فِی سَبِیلِ اللَّهِ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا، وَمَوْضِعُ سَوْطِ أَحَدِکُمْ مِنَ الْجَنَّهِ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا، وَالرَّوْحَهُ یَرُوحُهَا الْعَبْدُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَوِ الْغَدْوَهُ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا»)[۲]. (بخارى ۲۸۹۲).
حال سند یا سلسله راویان این حدیث عبارتند از: عبدالله مُنیر و أبا النضر و عبدالرحمن بن عبدالله بن دینار و أبی حازم و سهل بن سعد الساعدی.
و متن حدیث نیز عبارتست از: «رِبَاطُ یَوْمٍ فِی سَبِیلِ اللَّهِ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا، وَمَوْضِعُ سَوْطِ أَحَدِکُمْ مِنَ الْجَنَّهِ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا، وَالرَّوْحَهُ یَرُوحُهَا الْعَبْدُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَوِ الْغَدْوَهُ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا عَلَیْهَا».
علم حدیث از لحاظ قدر و عظمت و نفع عمومی از جمله بزرگترین علوم اسلامی است، که موضوع آن بررسی اوضاع و احوال سند و متن حدیث از جهت قبول یا عدم مقبولیت آن است و فواید این علم نیز آگاهی یافتن از اقوال و افعال و تقریرات پیامبرج و اصحابش و تابعین رحمهم الله است.
کسی که کتابهای علوم حدیث را مطالعه کند، در مقابل این علم دقیق و مهم مبهوت میشود، علمی که امکان ندارد تألیف و ایجاد آن به صورت تصادفی و یا اینکه بدون هدف باشد، بلکه برای این علم زحمتهای فراوانی کشیده شده است، و خستگیهای فراوانی را متحمل شدهاند شب زندهداریهای زیادی برای آن کشیده شده است تا به اوج خود رسیده است.
هدف بزرگی که علم مصطلح الحدیث یا علوم حدیث به خاطر آن شکل گرفت، همان مراقبت از حدیث نبوی که پس از قرآن بزرگترین منبع اسلامی است، میباشد. قواعد علوم حدیث قواعد نقد همه جانبه است که تمامی جوانب حدیث را با دقت کامل بررسی میکند.
تلاش محدثان در زمینه اجرای روش نقد در رسیدن به هدف حفظ حدیث نبوی به نهایت خود رسیده بود. و این مولفات فراوان آنها در مورد انواع حدیث است که بعضی از آنها به احادیث صحیح یا ضعیف یا جعلی و بعضی انواع مستقل دیگر مثل مرسل و مدرج و غیره اختصاص پیدا میکند. و این مؤلفات یک برهان عملی است که توجه و عنایتی به اجرای این روش داشتهاند. تا این میراث نبوی را به صورت پاک و خالص به دست ما برسانند.
اما خود علوم الحدیث دارای شاخهها و زیرمجموعههای علمی دیگری میباشد که هریک به بحث و بررسی در ناحیهای از علم درایت[۳] میپردازند. ازجمله: علم رجال، علم جرح و تعدیل، علم غریب الحدیث، علم مختلف الحدیث، علم ناسخ و منسوخ احادیث، علم علل الحدیث.. که ان شاءالله در صفحات آتی تک تک آن علوم را مختصرا شرح خواهیم داد.
[۱]– لمحات فی اصول الحدیث؛ دکتر محمد ادیب صالح، ص۱۱٫
[۲]– سهل بن سعد ساعدیس روایت میکند که رسول الله ج فرمود: «یک روز نگهبانی در راه خدا از دنیا و آنچه در آنست بهتر است. و به اندازه مکان شلاق شما در بهشت، از دنیا و آنچه در آنست بهتر است. و گامی که بنده، شام یا صبحی در راه خدا بر میدارد، از دنیا و آنچه در آنست بهتر است».
[۳]– خود علم الحدیث به دو شاخهی اصلی روایتی و درایتی تقسیم میشود؛ علم الحدیث روایتی عبارت است از: روایت قول و فعل و تأییدات (تقریرات) و صفات پیامبر ج، و علم الحدیث درایتی نیز عبارت است از: اصول و قواعدی، که به بررسی کیفیت متن و سند از ناحیهی رد و قبول میپردازد.