قبل از این که به بحث و بررسی دلایل کسانی که تراویح را در بیست رکعت محدود می کنند بپردازم، لازم دانستم به احادیث صحیحی که بیانگر هشت رکعت تراویح است اشاره ای بکنم. چون برخی افراد مدعی هستند که هشت رکعت تراویح هیچ ثبوتی نداشته و ندارد و از زمان رسول الله تا الان فقط بیست رکعت تراویح خوانده می شد.
حال می پردازیم به دلایل صحیحی که بیانگر هشت رکعت تراویح که با وتر می شود یازده رکعت:
از رسول الله:
أبی سلمه بن عبدالرحمن از عائشه رضی الله عنها پرسید: نمازشب پیامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ چگونه بوده است؟ عائشه گفت: «ما کان یزیدُ فی رمَضانَ و لا غَیْرِه علی إِحْدَی عَشرهَ رَکْعَه»: (پیامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ چه در رمضان و چه در غیر رمضان از یازده رکعت بیشتر نمی خواند.( (متفق علیه)
لازم به ذکر است که برخی به این حدیث صحیح ایراد گرفته و می گویند: این حدیث ربطی به تراویح ندارد که إن شاء الله در ادامه به اعتراضات آنها پاسخ خواهم داد.
از صحابه:
سائب بن یزید می گوید: «أَمَرَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ أُبَیَّ بْنَ کَعْبٍ، وَتَمِیماً الدَّاریَّ، أَنْ یَقُومَا لِلنَّاسِ بِإِحْدَى عَشْرَهَ رَکْعَهً…»: (عمر به ابی بن کعب و تمیم داری دستور داد که برای مردم یازده رکعت تراویح امامت دهند). (الموطأ/ ش: ۳۰۴) و (السنن الکبرى/ بیهقی/ ش: ۴۲۸۷) و (معرفه السنن والآثار/ ش: ۵۴۱۳) و (السنن الکبرى نسائی/ ش:۴۶۷۰) و…
نویسنده: امید خزاعی