بهتر آن است که نیت حج تمتع داشته باشد؛ زیرا برترین حجها میباشد و رسول الله صلی الله علیه وسلم اصحابش را به ادای آن امر نمود و در حجهالوداع به آنان دستور داد هرکس با خود قربانی (هدی) نیاورده است، از احرام خارج شود. تمتع آسانترین مناسک است و بیشترین اجر و پاداش و اعمال را به همراه دارد.
اگر کسی احرام حج قِران یا اِفراد ببندد، بهتر این است که مناسکش را به عمره تغییر دهد تا متمتع شود هرچند بعد از طواف و سعی باشد. و این زمانی است که قربانی با خود نیاورده باشد. پس موهایش را کوتاه نموده و از احرام خارج میشود و به پیروی از رسول الله صلی الله علیه وسلم چنین میکند.
اما کسیکه قربانی به همراه دارد، در احرامش باقی میماند و جز بعد از رمی جمرات و تراشیدن موی سر در روز عید، از احرام خارج نمیشود.
عَنْ عَائِشَهَ رضی الله عنها خَرَجْنَا مَعَ النَّبِیِّ صلی الله علیه وسلم وَلاَ نُرَى إِلَّا أَنَّهُ الحَجُّ، فَلَمَّا قَدِمْنَا تَطَوَّفْنَا بِالْبَیْتِ، فَأَمَرَ النَّبِیُّ صلی الله علیه وسلم مَنْ لَمْ یَکُنْ سَاقَ الهَدْیَ أَنْ یَحِلَّ، فَحَلَّ مَنْ لَمْ یَکُنْ سَاقَ الهَدْیَ، وَنِسَاؤُهُ لَمْ یَسُقْنَ فَأَحْلَلْنَ. [۱]
از عایشه رضی الله عنها روایت است که: با پیامبر صلی الله علیه وسلم از مدینه خارج شدیم و نیتی جز ادای حج نداشتیم. هنگامیکه به مکه رسیدیم، بیتالله را طواف کردیم. سپس پیامبر صلی الله علیه وسلم دستور داد تا هرکس با خود قربانی نیاورده است، از احرام خارج شود. آنگاه کسانیکه با خود قربانی نیاورده بودند، از احرام بیرون آمدند. و زنان رسول الله صلی الله علیه وسلم قربانی به همراه نداشتند و از احرام خارج شدند.
[۱]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۱۵۶۱ و مسلم حدیث شماره ۱۲۱۱ با لفظ بخاری