آیا خواندن قنوت در رکعت آخر وتر ثابت شده است؟

کدام حدیث ثابت کننده بالا کردن دست در رکعت آخری نماز وتر واجب میباشد؟

الحمدلله،

اگر منظور از بالا بردن دست در رکعت آخر نماز وتر؛ بالا بردن دست جهت دعای قنوت است، باید گفت که این عمل از پیامبر صلی الله علیه وسلم ثابت است، به (۸۴۴) مراجعه کنید.

یا اگر منظور خود دعای قنوت باشد، باز ثابت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در نماز وتر خویش دعای قنوت خوانده اند اما خواندن قنوت در وتر واجب نیست بلکه جزو مستحبات است؛

از حسن بن علی روایت است : پیامبر صلی الله علیه وسلم کلماتی را به من یاد داد که آنها را در وتر بخوانم: (اللهم اهدنی فیمن هدیت، و عافنی فیمن عافیت، و تولنی فیمن تولیت، و بارک لی فیما أعطیت، وقنی شرما قضیت، فإنک تقضی و لایقضی علیک، و إنه لایذل من والیت، تبارکت ربنا و تعالیت) «خداوندا مرا جزء کسانی قرار بده که آنها را هدایت کرده‌ای، و مرا جزء کسانی قرار بده که آنان را عافیت داده‌ای، و مرا جزء آنانی قرار ده که دوست خود قرار داده‌ای، و در آنچه که به من عطا کرده‌ای برکت ده، و از شر آنچه که مقدر کرده‌ای مرا محفوظ بدار، چون تو قضاوت می‌کنی و بر تو حکم کرده نمی‌شود، و کسی را که تو دوست بداری خوار نمی‌گردد. خداوندا! دارای برکات بسیار و در ذات و صفاتت بلند مرتبه هستی». ابوداود (۱۴۱)

و در حدیث ابی ابن کعب رضی الله عنه آمده: (أن رسول الله صلی الله علیه وسلم قنت فی الوتر قبل الرکوع) «پیامبر صلی الله علیه وسلم در نماز وتر، قنوت را قبل از رکوع خواند» ابوداود (۱۴۱۴) .

این حدیث بیانگر آنست که پیامبر صلی الله علیه وسلم در نماز وتر قنوت خوانده اند.

البته خواندن قنوت بعد از رکوع نیز وارد است. از ابوهریره رضی الله عنه روایت است : (أن رسول الله صلی الله علیه وسلم کان إذا أراد أن یدعو علی أحد أو یدعو لأحد قنت بعد الرکوع) «پیامبر  صلی الله علیه وسلم وقتی که می‌خواست علیه کسی و یا برای کسی دعا کند، بعد از رکوع قنوت می‌خواند». بخاری (۴۵۶۰)

به فتوای (۳۰۰۳) نیز مراجعه کنید.

والله اعلم

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …