احادیث و سخنان رسول الله صلی الله علیه و سلم به دو صورت به ما رسیده است:
به صورت متواتر
به صورت خبرواحد
تذکر: علما و محدثین تعاریف گوناگونی از حدیث متواتر و خبرواحد کرده اند که جهت اطلاعات بیشتر می توانید به کتب اصول فقه و مصطلح الحدیث مراجعه کنید.
در مورد حدیث متواتر بحث و اختلاقی نیست و همه ی مذاهب آن را قطعی می دانند اما در مورد حدیث خبرواحد بین مذاهب مورد اختلاف است و برخی آن را حجت و دلیل قطعی نمی دانند. البته بعد از رحلت پیامبر علما مخالف حجیت خبرواحد نبودند تا این که بعد از گذشت عصر صحابه و تابعین در مورد این مساله اختلاف به وجود آمد.
توضیح: اختلاف در مورد خبرواحد از آنجایی سرچشمه می گیرد که علمای اصولی احادیث را به مفید علم بودن یا نبودن تقسیم می کنند و بسیاری از علمای علم کلام خبرواحد را در مباحث اعتقادی به خاطر ظنی بودنش حجت نمی دانند اما محدثین و بسیاری از علما، احادیث را از دید صحیح یا ضعیف بودن مورد بررسی قرار می دهند بنابراین نزد محدثین اگر حدیثی صحتش ثابت شود آن را پذیرفته و عمل به آن را واجب می دانند حال فرقی نمی کند که آن حدیث صحیح متواتر باشد یا خبرواحد.
حقیقت هم همین است که هرگاه صحت حدیثی ثابت شود آن حدیث مفید علم است اگرچه که آن حدیث صحیح خبرواحد باشد.
زیرا بیشتر احادیث رسول الله از اخبار آحاد است و تعداد احادیث متواتر کمتر است و نمی توان تنها به احادیث متواتر اکتفا کرد به این ترتیب بین متواتر و خبرواحد که صحتش به اثبات رسیده است فرقی وجود ندارد.