شخصی به حج میرود هم برای خود حج میکند و برای اشخاص دیگر هم مثل برای زن وفرزند وغیره آیا درست است؟
الحمدلله،
خیر، این روش صحیح نیست.
هرکس فقط برای خود می تواند حج کند.
ولی اگر کسی مریض و ناتوان باشد و یا فوت کرده باشد و بعد وصیت کرده تا بجای او حج کنند، در این دو حالت شخص دیگری می تواند که بجای او حج کند، البته به شرطیکه:
۱- آن شخصی که بجای او حج می کند، قبلا خودش به حج رفته باشد. (و یا آنکه حج بر او فرض نشده باشد، مثلا توانایی مالی ندارد).
۲- گر حج را انجام داد، فقط برای یک نفر است: یا برای خودش یا برای آن شخصی که مریض و ناتوان است و یا فوت کرده در نظر گرفته می شود.. ولی برای هر دو نفر حساب نمی شود.
شیخ ابن عثیمین می گوید: “اگر شخصی که حج بر وی فرض شده و هنوز فریضهی حج را ادا نکرده است، به جای کسی دیگر حج را انجام دهد، جایز نیست. علما میگویند: حج از طرف خودش ادا میشود نه کسی که از طرف او نیت کرده است و اگر چیزی (مالی) از آن فرد در قبال انجام حج گرفته است، باید به او برگرداند. اما اگر خودش به خاطر عدم توانایی، قادر به ادای حج نباشد و به جای دیگری این کار را انجام دهد؛ ایرادی ندارد، چون اگر قادر به انجام حج نباشد حج بر او واجب نیست و در این صورت حج را به جای فردی دیگر به جای آورده و به نیابت از او این حج ادا میشود.” شیخابنعثیمین، مجموع فتاوی و رسائل۲۱/۱۴۵-س۱۸۰
نکته: کسی که زنده است و خود توانایی (بدنی) رفتن به حج را دارد، نمی تواند بجای خود شخص دیگری را اجیر کند، و فقط افرادی که ناتوان هستند می توانند از وکیل استفاده کنند.