آیا اگر کسی به حج رود می تواند هم برای خود و هم چند نفر دیگر همزمان حج بجا آورد؟

شخصی به حج میرود هم برای خود حج میکند و برای اشخاص دیگر هم مثل برای زن وفرزند وغیره آیا درست است؟

 

الحمدلله،

خیر، این روش صحیح نیست.

هرکس فقط برای خود می تواند حج کند.

ولی اگر کسی مریض و ناتوان باشد و یا فوت کرده باشد و بعد وصیت کرده تا بجای او حج کنند، در این دو حالت شخص دیگری می تواند که بجای او حج کند، البته به شرطیکه:

۱- آن شخصی که بجای او حج می کند، قبلا خودش به حج رفته باشد. (و یا آنکه حج بر او فرض نشده باشد، مثلا توانایی مالی ندارد).

۲- گر حج را انجام داد، فقط برای یک نفر است: یا برای خودش یا برای آن شخصی که مریض و ناتوان است و یا فوت کرده در نظر گرفته می شود.. ولی برای هر دو نفر حساب نمی شود.

 

شیخ ابن عثیمین می گوید: “اگر شخصی که حج بر وی فرض شده و هنوز فریضه‌ی حج را ادا نکرده است، به جای کسی دیگر حج را انجام دهد، جایز نیست. علما می‌گویند: حج از طرف خودش ادا می‌شود نه کسی که از  طرف او  نیت کرده است و اگر چیزی (مالی) از آن فرد در قبال انجام حج گرفته است، باید به او برگرداند. اما اگر خودش به خاطر عدم توانایی، قادر به ادای حج نباشد و به جای دیگری این کار را انجام دهد؛ ایرادی ندارد، چون اگر قادر به انجام حج نباشد حج بر او واجب نیست و در این صورت حج را به جای فردی دیگر به جای آورده و به نیابت از او این حج ادا می‌شود.” شیخ‌ابن‌عثیمین، مجموع فتاوی و رسائل۲۱/۱۴۵-س۱۸۰

نکته: کسی که زنده است و خود توانایی (بدنی) رفتن به حج را دارد، نمی تواند بجای خود شخص دیگری را اجیر کند، و فقط افرادی که ناتوان هستند می توانند از وکیل استفاده کنند.

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …