ابن عباس دربارهی عبارت: ﴿إِلَّا بِإِذۡنِ ٱللَّهِ﴾ میگوید: یعنی مگر به فرمان خدا.[۱] منظورش این است که مگر از روی تقدیر و مشیت خدا باشد. ﴿وَمَن یُؤۡمِنۢ بِٱللَّهِ یَهۡدِ قَلۡبَهُ﴾ یعنی هرکس که مصیبتی برایش پیش میآید، بداند که این مصیبت بنا به قضا و قدر خداست و باید که صبر پیشه کند، تحمل داشته باشد و تسلیم قضای الله شود، خدای متعال با هدایت کردن قلبش که اصل هر خوشبختی و خیر در دنیا و آخرت است، جزایش را میدهد. علاوه بر آن، گاهی در برابر آنچه که از او گرفته، چیز دیگری یا بهتر از آن را در همین دنیا به او میدهد.[۲] همان طور که الله تعالی در آیات دیگری میفرماید: ﴿وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ١۵۵ ٱلَّذِینَ إِذَآ أَصَٰبَتۡهُم مُّصِیبَهٞ قَالُوٓاْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَیۡهِ رَٰجِعُونَ١۵۶ أُوْلَٰٓئِکَ عَلَیۡهِمۡ صَلَوَٰتٞ مِّن رَّبِّهِمۡ وَرَحۡمَهٞۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ١۵٧﴾ [البقره: ۱۵۵-۱۵۷]. «و مژده بده به بردباران. آن کسانی که هنگامی که بلایی بدانان میرسد، میگویند: ما از آنِ خداییم و به سوی او باز میگردیم. آنان (همان بردباران با ایمانی هستند که) الطاف، رحمت، احسان و مغفرت خدایشان شامل حال آنان میگردد و مسلّماً ایشان راهیافتگان (به جادهی حق، حقیقت و طریق خیر و سعادت) هستند». ابن عباس میگوید: «یعنی قلبش را برای یقین هدایت میکند، پس میداند که هر مصیبتی که برایش پیش میآمده، باید پیش آید و هر چه که برایش پیش نیامده، نباید برایش پیش آید[۳]».
در حدیث صحیح آمده است: «عجباً للمؤمن لا یقضی الله له قضاء إلا کان خیراً له، إن أصابته ضراء فصبر کان خیراً له، وإن أصابته سراء فشکر کان خیراً له، ولیس ذلک لأحد إلا للمؤمن[۴]».[۵]: « وضعیت انسان مؤمن شگفت انگیز است زیرا خدا هر تقدیری برایش پیش آورد، برایش خیر است. اگر مصیبت و امر ناخوشایندی برایش پیش آید، صبر میکند و در نتیجه برایش خیر است و اگر امر خوشایند و خوشحال کنندهای برایش پیش آید، شکرگزاری میکند و در نتیجه برایش خیر است و این امر جز برای مؤمن، برای هیچ کس دیگری نیست».
فرمودهی: ﴿وَٱللَّهُ بِکُلِّ شَیۡءٍ عَلِیمٞ﴾ آگاه ساختن این نکته است که این مصیبتی که پیش میآید، از روی علم و حکمت خدا صادر شده است و این موجب میشود که انسان مؤمن در برابر این مصیبت صبر پیشه کند و بدان راضی باشد.
این گفتهی علقمه که اظهار داشته: «او کسی است که مصیبتی برایش پیش میآید و میداند که این مصیبت از جانب خداست، در نتیجه بدان راضی است و تسلیم تقدیر و قضای خدا میشود». ابن جریر و ابن ابی حاتم از علقمه روایتش کردهاند که این روایت، صحیح است.[۶]
علقمه، همان ابن قیس بن عبدالله نخعی کوفی است که در زمان حیات پیامبر صلی الله علیه و سلم به دنیا آمد. از ابوبکر، عمر، عثمان، علی، سعد، ابن مسعود، عایشه و دیگر صحابه y حدیث شنیده و از بزرگان، علما و افراد مورد اطمینان تابعین است. وی پس از سال ۶۰ هجری از دنیا رفت.[۷]
این گفتهی علقمه: «او مردی است که مصیبت برایش پیش میآید و میداند که این مصیبت از جانب خداست، از این رو بدان راضی است و تسلیم قضا و قدر خدا میشود». تفسیر ایمان است که در آیهی مذکور آمده است. البته تفسیر با دلالت التزام است زیرا این امر لازمهی ایمان راسخ در قلب است.
(برگرفته از کتاب توحید محمد بن عبدالوهاب)
[۱]– نگا: زاد المسیر ۸/۲۸۳ و تفسیر ابن کثیر ۴/۳۷۶٫
[۲]– تفسیر ابن کثیر ۴/۳۷۶٫
[۳]– ابن جریر در تفسیرش ۲۸/۱۲۳ و ابن منذر – آن گونه که در «الدر المنثور» ۸/۱۸۴ آمده – از طریق علی بن ابی طلحه از ابن عباس آن را روایت کردهاند و در اسنادش اشکالی وجود ندارد.
[۴]– در نسخهی «ب» «المؤمنین» آمده است.
[۵]– مسلم در صحیحش به ش ۲۹۹۹ از طریق حدیث صهیب رضی الله عنه روایتش کرده است.
[۶]– وکیع در نسخهی مشهورش، به شمارهی ۵، ابن جریر در تفسیرش ۲۸/۱۲۳، ابن ابی حاتم- آن گونه که در تفسیر ابن کثیر ۴/۳۷۶ آمده-، بیهقی در سنن الکبری ۴/۶۶ و شعب الإیمان ش ۹۹۷۶ و دیگران آن را روایت کردهاند. اسناد این روایت صحیح است و شیخ سلیمان آن را صحیح دانسته است.
[۷]– به شرح حالش در «سیر أعلام النبلاء» ۴/۵۳ نگاه کنید.