جمع شدن حجاج در مشاعر بخشی از مناسک است. و توقف آنها در مشاعر برای ادای مناسک، عبادتی مقصود شریعت است. با این عمل حجاج یکدیگر را میشناسند و از یکدیگر استفاده میبرند و در نیکی و تقوا به یاری همدیگر میشتابند. بنابراین بر کسیکه حج میکند واجب است که در منا و عرفات و مزدلفه، شب و روزی را بگذراند. چنانکه عمل پیامبر صلی الله علیه وسلم چنین بوده است و به هنگام حج خارج شدن از مشاعر جایز نیست مگر به دلیل عذری؛ همانند ادای طواف یا سعی یا نیازی ضروری؛ که پس از رفع نیاز باید فوراً به مشاعر بازگردد.
وقت رمی در ایام تشریق حجگزار نمازهای پنجگانه را با جماعت در اوقات خود میخواند. اگر میسر بود نمازهایش را در مسجد حنیف قصر و نه جمع میکند. و در غیر اینصورت در هر مکانی از منا میسر بود، نماز جماعت میخواند. و رمی جمرات سهگانه را در ایام تشریق بعد از زوال خورشید انجام میدهد؛ و سنگریزهها را هر روز از یک بخش منا برمیدارد.
۱- اگر میسر باشد، سنت این است که پیاده به سوی جمرات برود. در روز یازدهم بعد از زوال به رمی جمره اولی بپردازد که کوچکترین جمرات است و نزدیک مسجد حنیف میباشد. با هفت سنگ پشت سر هم به رمی جمرهی اولی میپردازد. برای پرتاب هر سنگ دست راستش را بالا برده و الله اکبر میگوید؛ و چنانچه میسر بود رو به قبله چنین میکند. وقتی از رمی جمره اولی فارغ شد، اندکی از سمت راست جلو آمده رو به قبله میایستد، دستها را بالا برده و در حد توان دعا را طولانی میکند.
۲- سپس به سوی جمره وسطی رفته و آن را مانند جمره اولی با هفت سنگ رمی میکند. و با پرتاب هر سنگ دست راستش را بلند کرده و تکبیر میگوید. سپس اندکی از سمت چپ جلو آمده، رو به قبله ایستاده، دستها را بلند کرده و به دعای طولانی میپردازد. البته مقدار دعای وی در این مرحله کمتر از دعای پس از جمره اولی باشد.
۳- سپس به سوی جمره عقبه رفته و با هفت سنگ به رمی آن میپردازد. در این حالت که مکه در سمت چپ و منا در سمت راست وی قرار گیرد. و پس از رمی جمره عقبه برای دعا نمیایستد. و اینگونه بیست و یک سنگ را به سوی جمرات پرتاب کرده است.
برای معذور جایز است که شب را در منا سپری نکند و رمی دو روز را در یک روز انجام دهد یا اینکه رمی جمرات را تا آخرین روز ایام تشریق به تاخیر بیندازد یا اینکه در شب رمی کند. – و این نیز برای او افضل است – جز رمی روز سیزدهم که آن را قبل از غروب انجام میدهد.
– در روز دوازدهم همچون روز یازدهم عمل میکند. پس از زوال خورشید به ترتیب به رمی جمرات میپردازد. سنت این است که رمی جمرات سهگانه در طبقه همکف باشد هرچند در طبقات بالاتر نیز جایز است.
– اگر دوست داشت زودتر از منا خارج شود، قبل از غروب خورشید در روز دوازدهم، از منا خارج میشود. و اگر تا روز سیزدهم در منا ماند چنانکه پیشتر گذشت، بعد از زوال خورشید رمی جمرات را انجام میدهد. و اینکه روز سیزدهم در منا باشد، افضل است؛ زیرا عمل رسول الله صلی الله علیه وسلم چنین بوده است. و زنان در تمام مواردی که بیان شد، با مردان یکسان میباشند. و اینگونه حجگزار از اعمال حج فارغ میشود.
رسول الله صلی الله علیه وسلم تنها یک حج انجام داد و آن حجه الوداع بود. در این حج مناسک را انجام داده و آنها را به مردم آموخت و مسئولیت دعوت به سوی الله را به امت سپرد.
در عرفه دین کامل شد و در روز عید قربان امت اسلامی مسئولیت دین را به عهده گرفت چنانکه رسول الله صلی الله علیه وسلم در حجهالوداع فرمود: «لِیُبَلِّغِ الشَّاهِدُ الغَائِبَ»[۱]: «حاضران باید به غایبان برسانند».
[۱]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۶۷ و مسلم حدیث شماره ۱۶۷۹ با لفظ بخاری