سزاوار است که در صف اول و نزدیک امام خردمندان و عالمان و افراد متقی و پرهیزگار و صاحب منزلت بایستند، زیرا آنان پیشوای مردماند و باید به سوی این امر بشتابند.
صف اول حق هر مسلمانی است، خواه بزرگ باشد یا کوچک. پس جایز نیست که کودکان را از صف اول دور کرد، زیرا فردی که زودتر میآید، از کسیکه دیرتر آمده است، شایستهتر است. دور کردن کودکان سبب دوری آنان و ناپسند دانستن مسجد نزدشان میشود. اگر آنان را پشت و آخر صفوف جمع کنند، باعث بازی آنان شده و سبب تشویش خاطر نمازگزاران شده و مانع خشوع در نماز میشوند.
عَنْ أَبِی مَسْعُودٍ، قَالَ: کَانَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه وسلم یَمْسَحُ مَنَاکِبَنَا فِی الصَّلَاهِ، وَیَقُولُ: «اسْتَوُوا، وَلَا تَخْتَلِفُوا، فَتَخْتَلِفَ قُلُوبُکُمْ، لِیَلِنِی مِنْکُمْ أُولُو الْأَحْلَامِ وَالنُّهَى ثُمَّ الَّذِینَ یَلُونَهُمْ، ثُمَّ الَّذِینَ یَلُونَهُمْ».[۱]
ابن مسعود رضی الله عنه میگوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم در نماز شانههای ما را با دستانش برابر میکرد و میفرمود: «راست و برابر بایستید و اختلاف نکنید، مبادا دلهایتان دچار اختلاف شود. صاحبان خرد و اندیشه پشت سر و نزدیک من قرار گیرند. سپس کسانیکه در خرد و اندیشه بعد از آنان قرار دارند و بعد هم کسانیکه در خرد و اندیشه بعد از گروه دوم قرار دارند».
[۱]– مسلم حدیث شماره ۴۳۲