در ورودی باغهای گل در بعضی از شهرهای اروپایی تابلوهایی نصب شده که روی آنها نوشتهاند: با احتیاط و آرام؛ مواظب باش. چون کسی که با سرعت داخل میشود؛ آن گیاه زیبا را نمیبیند و سلامت آن گل زیبا را به خطر میاندازد و ممکن است آن را تلف و نابود کند؛ زیرا او احتیاط نکرده و به نرمی رفتار ننموده است.
یک معادله تربیتی هست که میگوید: گنجشک، مانند زنبور عسل دقت و احتیاط نمیکند. در حدیث آمده است: «مؤمن، مانند زنبور عسل است، زیبا میخورد و زیبا پس میدهد، و هرگاه روی شاخهای بنشیند، آن را نمیشکند». وقتی زنبور عسل روی گل مینشیند، گل هرگز احساس نمیکند؛ زنبور عسل، به آرامی شهد گل را میمکد و به آنچه میخواهد، دست مییابد. گنجشک با وجود بدن ضعیفش، با نشستن روی خوشهها مردم را خبر میکند؛ گنجشک، هنگام نشستن طوری شتاب میکند که گاهی به زمین میخورد و آسیب میبیند.
همواره داستان نقاش هندی را به خاطر میآوردم؛ او، نقاشی زیبایی کشید؛ او، خوشه گندمی را نقاشی کرد که گنجشکی روی آن نشسته بود؛ این خوشه پر از دانه و دارای ساقه بلند و زیبایی بود. پادشاه، این نقاشی را بر دیوار کاخ خود نصب کرد و مردم این تابلو را به او تبریک میگفتند و از کار زیبای نقاش تعریف میکردند؛ در میان ازدحام جمعیت، مردی فقیر وارد شد و به تابلوی نقاشی اعتراض کرد و گفت که اشتباه است. مردم به رویش فریاد زدند؛ چون او با اجماع مخالفت کرده بود؛ پادشاه، با نرمی، مرد فقیر را نزد خود خواند و گفت: تو چه میگویی؟ گفت: نقاشی این تابلو اشتباه است. پادشاه گفت: چرا؟! گفت: نقاش، گنجشک را روی خوشه گندم نقاشی کرده و خوشه را همچنان راست و قدکشیده گذاشته است و این، اشتباه میباشد؛ چون وقتی گنجشک، روی خوشه گندم بنشیند، خوشه را کج میکند؛ زیرا گنجشک، تند و باشتاب، روی خوشه مینشیند.
پادشاه گفت: راست میگویی و آنگاه تابلو را پایین آورد و جایزه نقاش را از او پس گرفت.
پزشکان، توصیه میکنند که دارو، با احتیاط و سر وقت مصرف شود. یکی ناخنش را با دست خود میکند و دیگری را میبینی که دندانش را خودش میشکند، و یکی لقمه را نمیجود و آن را فرو میبرد؛ چون لقمه بزرگی برداشته و نمیتواند آن را بجود؛ از اینرو بناچار آن را فرو میبلعد.
آب، آهسته از زمین بیرون میآید و میجوشد؛ باد، تند میوزد و خرابی به بار میآورد. در مورد یکی از سلف خواندم که گفته است: از نشانههای فقاهت و اندیشمندی مرد، این است که با نرمی وارد خانهاش بشود و با نرمی بیرون برود و با نرمی و آهسته کفش و لباس بپوشد و سوار چارپایش شود.
شتاب و بیاحتیاطی در کارها، زیان آور است ونفع و سود را از بین میبرد. چون خیر و خوبی، بر پایه نرمی و متانت استوار است. در حدیث آمده است: «نرمی و متانت در هر چیزی باشد، آن را زیبا میکند، و نرمی و متانت از هر چیزی گرفته شود، آن را زشت و نامناسب مینماید».
نرمی در تعامل و رفتار باعث میشود تا دلها و ارواح تسلیم آن شوند و مردم در برابر آن فروتن گردند. انسانهای نرمخوی و متین، کلید هر خیر هستند و انسانهای نافرمان، تسلیم آنها میشوند و دلهای کینه توز بدانها معطوف میگردند: ﴿فَبِمَا رَحۡمَهٖ مِّنَ ٱللَّهِ لِنتَ لَهُمۡۖ وَلَوۡ کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ ٱلۡقَلۡبِ لَٱنفَضُّواْ مِنۡ حَوۡلِکَ﴾ [آل عمران: ۱۵۹] «پس به سبب رحمت خداوند برای آنها نرم شدی و اگر درشت خو و سنگدل بودی، از پیرامون تو پراکنده میشدند».
ترفق أیها القمر المنیر | ولا تک کالریاح لها زئیر |
«نرمیکن ای ماه تابان و مانند طوفان مباش که غرش دارد».
فإنک بالسناء ملأت وجهی | ووجهک فی دیاجینا نضیر |
«چهرهام را آکنده از نور کردی و سیمایت، در تاریکیهای ما، زیباست».
وتلک الریح هاجت فی عتو | فزلزلت المنازل والقصور |
«و این باد، با سرکشی، وزیدن گرفت و خانهها و قصرها را به لرزه انداخت».