فرقی نمیکند که این اختلاف در فهم آیاتی از قرآن یا در احادیثی باشد که به ثبوت رسیدهاند. شاید ریشۀ این اختلاف به همان اوایل دعوت یعنی پیش از اینکه رسول خدا ص به جوار حق بشتابد، بازگردد؛ همچنانکه در بنی قریظه روی داد، ابن عمرب گوید:
پیغمبر ص وقتی از جنگ احزاب به مدینه برگشت به ما دستور داد که: «نباید کسی نماز عصرش را بخواند مگر در محل اقامت بنی قریظه» در راه زمان خواندن نماز عصر فرا رسید، گروهی گفتند: نماز عصر را تا به بنی قریظه نرسیم نمیخوانیم، ولی گروه دیگر گفتند: ما نمازمان را در راه میخوانیم.
بر هیچ یک از ما اعتراضی نشد، سپس جریان را برای پیغمبر ص بازگو کردند، پیغمبر ص نسبت به هیچ یک از دو دسته ایرادی نگرفت.[۱]
اختلاف در فهم نصوص شرعی امری طبیعی است، زیرا وجه الدلاله بسیاری از آنها ظنی است و اندیشهها نیز در فهم مراد آن، دارای درجات متفاوتی هستند و همین راز ماندگاری شریعت است.
اما آن دسته از نصوص که دلالتی قطعی دارند و فقط یک معنا از آن برداشت میشود، اختلافی در آن وجود ندارد، اما این دسته بخش کوچکی از نصوص شرعی را تشکیل میدهند.
گاه پیامبر ص کاری را انجام داده و بعدها علما در فهم مراد آن دچار اختلاف گشتهاند، همچنانکه در بسیاری از اعمال حج چنین است، گروهی انجام آنها را واجب دانسته، و دستهای دیگر آن را سنت پنداشتهاند و همچنین است، پارهای از افعال و اقوال نماز.
پیامبر ص میفرمایند: «ذبح جنین همان ذبح مادرش میباشد و ذبح مادرش ذبح آن هم میباشد.»[۲]
جنین، بچه درون شکم شتر یا گاو و یا گوسفند است در هنگامی که ذبح میشود. گروهی از علما چنین برداشت کردهاند که ذبح مادر به منزلۀ ذبح جنین نیز میباشد. و گروهی چنین فهم کردهاند که همچنانکه مادرش را ذبح میکنید جنین را نیز ذبح کنید.
مثال دیگر سخن خداوند در آیه وضو است:
﴿وَامْسَحُوا بِرُءُوسِکُمْ﴾ [المائده: ۶].
«و سرهای خود (همه یا قسمتی از آنها) را مسح کنید».
گروهی چنین فهمیدهاند که باید همه سر را مسح نمود و عدهای دیگر مسح قسمتی از آن را کافی دانستهاند.
به راستی در این مورد مثالهای بسیاری وجود دارد.
[۱]– لؤلؤ والمرجان، ج۲، ص۳۶۸ – ۳۶۷، ترجمه ابو بکر حسن زاده.
[۲]– رواه الامام احمد (۳/۱۳)، و ابو داود (۸/۲۵)، والترمذی (۵/۴۸)، و ابن ماجه (۲/۱۰۶۷)، وقال الترمذی: حدیث حسن.