معنی صحت و بطلان
اگر افعال مکلّفان با ارکان و شرایط کاملِ آن انجام گیرد، شارع حکم به صحت آن افعال میدهد، اما اگر بر این وجه صورت نگیرد، شارع حکم به عدم صحت آن افعال، یعنی بطلان آنها میدهد.
صحت اعمال، به این معنی است که آثار شرعیِ عمل بر آن مترتب میگردد و اگر این عملِ صحیح از جملهی عبادات باشد، مانند نمازی که با ارکان و شروط کاملش انجام گرفته باشد، ذمّهی مکلّف از آن بری میگردد و اگر از جملهی عادات یا معاملات باشد، مانند عقود بیع، اجاره و نکاح، آثار مقررِ شرعی هرکدام از این عقود بر آنها مترتب میگردد.
و بطلانِ اعمال، به این معنی است که آثار شرعیِ اعمال بر آنها مترتب نمیشود، زیرا آثار شرعی بر اعمالی مترتب میشوند که دارای همهی ارکانی باشند که شارع طلب کرده است و در این صورت، اگر این افعالِ (ناصحیح) از جملهی عبادات باشد، ذمّهی مکلّف از آنها بری نمیشود و اگر از جملهی عقود و تصرفات باشد، آثار شرعی مترتب بر عقود و تصرفاتِ صحیح، بر آنها مترتب نمیشود[۱].
[۱]– در این جا باید در مدنظر داشت که لفظ صحت همانطور بر افعالی هم که در آخرت ثواب بر آنها مترتب میشود، اطلاق میشود و لفظ بطلان نیز بر افعالی که عقاب و مجازات اخروی بر آنها مترتب میگردد، اطلاق میگردد، خواه این فعل عبادت باشد و خواه معامله. ثواب و عدم ثواب اخروی هم بستگی به قصد و نیت مکلّف دارد؛ اگر نیت وی از عبادت و فعل و ترک فعلِ خود، امتثال امر شارع باشد، به خاطر آن ثواب میبرد و نیز، اگر در افعال و اعمالی که در آن اختیار دارد، اختیار شارع برای خود را مدنظر داشته باشد، به خاطر انجام یا ترک انجام آنها ثواب میبرد. شاطبی، ۱/ ۲۹۱- ۲۹۹٫