بیشتر علمای اصول حکم تکلیفی را به پنج نوع تقسیم میکنند که عبارتند از:
۱٫ ایجاب: یعنی شارع انجام فعل را به صورت حتمی و الزامی از مکلّف طلب بکند. اثر ایجاب در فعل مکلّف، وجوب است (یعنی فعل را برای مکلّف واجب میکند) و فعلی که به این صورت طلب میشود، واجب است.
۲٫ ندب: یعنی شارع بر سبیل ترجیح -و الزام- انجام فعل را از مکلّف طلب نماید. اثر ندب در فعل مکلّف نیز نَدب است (یعنی انجام آن را برای وی مندوب یا مستحب میکند) و فعلی که انجام آن به این صورت طلب میشود، مندوب است.
۳٫ تحریم: یعنی این که شارع به صورت جزمی و الزامی از مکلّف بخواهد که دست از انجام فعل بردارد. اثر تحریم در فعل مکلّف، حرمت است و فعلی که ترک آن طلب شده است، حرام یا محرم است.
۴٫ کراهت: یعنی این که شارع به شیوهی ترجیح و برتر بودن -و نه حتم و الزام- از مکلّف بخواهد که دست از انجام فعل بردارد. اثر کراهت در فعل مکلّف نیز کراهت است و فعلی که ترک آن به این صورت طلب میشود، مکروه است.
۵٫ اباحه: یعنی شارع مکلّف را میان انجام فعل و ترک آن مخیر سازد و هیچیک را بر دیگری ترجیح ندهد. اثر آن در فعل مکلّف اباحه است و فعلی که بدین صورت طلب میشود، مباح است.
از این توضیحات روشن میشود که آنچه وجود و ایجاد آن مطلوب است، دو نوع میباشد: واجب و مندوب و فعلی که ترک آن مطلوب میباشد هم دو نوع است: حرام و مکروه و فعلی که مکلّف میان انجام و ترک آن مخیر است، یک نوع است که مباح میباشد.
در مباحث بعدی، هرکدام از این احکام را به صورت جداگانه و در یک مطلب جداگانه، مورد بحث قرار خواهیم داد.