الف) حکم تکلیفی، انجام یک عمل یا ترک آن و یا مباحبودن ترک یا انجام عمل برای مکلّف را میطلبد، اما حکم وضعی مفید هیچکدام از این امور نیست، زیرا هدف از آن فقط بیان آن چیزی است که شارع به عنوان سبب یا شرط و یا مانع برای وجود شیء قرار داده است تا مکلّف بداند که حکم شرعی چه زمانی ثابت و چه زمانی منتفی میشود، تا بر کار خود واقف و آگاه باشد.
ب) تکلیف در حکم تکلیفی در توان مکلّف است و مکلّف توان انجام و ترک آن را دارد، زیرا غرض از تکلیف این است که مکلّف تکلیف را انجام دهد و اگر توان انجام آن را نداشته باشد و عمل خارج از توان و قدرت وی باشد، دیگر تکلیف وی به آن کاری بیهوده است و خدای شارعِ حکیم از صدور چنین فرمانی منزه است و به همین دلیل هم، یکی از قواعد در شریعت اسلامی این است که: «مکلف فقط به امری تکلیف میشود که در توان وی باشد»؛ اما در حکم وضعی، شرط نیست که موضوع حکم در توان مکلّف باشد و از این رو، برخی از آنها در توان مکلّف است و برخی دیگر در توان وی نیست و خارج از قدرت وی میباشد، ولی با این وجود هم، اگر ایجاد شود، اثرِ آن هم به دنبالش میآید و بر آن مترتب است.
از جمله احکام وضعیای که در توان مکلّف است، میتوان به سرقت و زنا و سایر جرایم اشاره کرد که شارع آنها را اسبابی برای مسبّباتشان قرار داده است؛ چنان که مثلاً سرقت را سببِ قطع دست سارق و زنا را سببِ جلد یا رجمِ زناکار مقرر کرده است و همینطور، جرایم دیگر.
سایر عقود و تصرفات هم، سببِ پیامدهای شرعی خود هستند: بیع، سببِ انتقال مالکیت؛ نکاح، سببِ حلالیت تمتع و بهرهورزی زوجین از همدیگر و ترتب یافتنِ حقوق ازدواج بر طرفین و احضارِ شاهدان شرطِ صحت نکاح و وضو شرطِ صحت نماز است و بر این اساس، نکاح بدون وجود شاهدان و نماز بدون وضو صحیح نیست و نیز، اگر وارث کسی را که از او ارث میبرد، به قتل برساند، این مانع از آن میشود که از او ارث ببرد و به همین سان، اگر «موصیله»، «موصی» را به قتل برساند، قتل مانع از اجرای وصیت میشود.
و از جمله احکام وضعیای که در توان مکلّف نیست، میتوان به موارد زیر اشاره کرد: حلول ماه رمضان که سبب وجوب روزه است، زوال خورشید که سبب وجوب نماز است و قرابت و خویشاوندی که سبب ارث است و همهی این اسباب در توان مکلّف نیستند و همان طور، رسیدن به سنّ بلوغ، شرطِ پایانیافتن ولایت بر نفس است و رسیدن انسان به رشد و آگاهی، شرطِ انجام و اجرای برخی از تصرفات است، اما نه بلوغ و نه رشد، در توان مکلّف نیستند. اگر پدری فرزند خود را عامدانه بکشد، پدر بودن وی مانع از قصاص وی در مقابل قتل فرزند است. جنون فرد مانع از تکلیف به او و انعقاد عقود وی است. اگر موصیله جزءِ وارثان موصی باشد، بنابه نظر بیشتر فقها، وارثبودنِ وی مانع از نفوذ و اجرای وصیت است و بدیهی است که همهی این موانع در توان مکلّف نیستند