۱- باید اول نماز اولی را بخواند، پس باید نماز ظهر را پیش از عصر و نماز مغرب را پیش از عشاء بخواند، چون وقت، وقت نماز اولی است و دومی تابع آن است و نباید تابع بر متبوع جلو افتد.
۲- باید به هنگام وقت نماز اول نیت نماز دوم را بکند، چون اصل عدم آن است و بدون نیت حاصل نمیشود.
۳- بین نماز اول و دوم موالات و پشت سر هم آمدن شرط است، چون نماز دوم تابع و پیرو اولی است، و نباید بین تابع و متبوع فاصله ای باشد.
به این جهت است که سنت راتبه بعد از فریضه اول خوانده نمیشود و ترک میگردد، و ثابت شده است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در «نمره» نماز ظهر و نماز عصر را جمع کرد و دستور داد در فاصله آنها اقامه نماز را بگویند.
و اما در جمع تاخیر تنها شرط این است که در وقت اولی نیت جمع تاخیر کند و قصد داشته باشد که به منظور جمع تاخیر، اولی را به تاخیر میاندازد تا با نمازی که به طور مطلق به تاخیر انداخته میشود فرق داشته باشد. زیرا نماز اول را یا باید در آن وقت بخواند یا قصد و نیت انجام آن را در وقت دومی داشته باشد که اگر چنین نکند وقت آن فوت شده است. و برای کسی که در سفر نیست و مقیم است جایز میباشد که بین نماز ظهر و نماز عصر، و بین نماز مغرب و عشاء به صورت جمع تقدیم در موقع باران جمع کند به علت مشقت و رنج (در برگشت به مسجد برای جماعت). (و به علت روایت بخاری و مسلم از ابن عباس م که گفت):
«أَنَّ النَّبِیَّ صلی الله علیه وسلم صَلَّى بِالـْمَدِینَهِ سَبْعًا وَثَمَانِیًا الظُّهْرَ وَالْعَصْرَ وَالْـمَغْرِبَ وَالْعِشَاءَ». وَفی رِوایه لِمُسلِمٍ «مِن غَیرٍ خَوفٍ وَلَا سَفَرٍ».
«پیامبر صلی الله علیه وسلم در مدینه نماز ظهر و عصر را هشت رکعت به صورت جمع و نماز مغرب و عشاء را هفت رکعت به صورت جمع خواند». و در روایت مسلم افزوده است: بدون این که در سفر باشد یا خوفی باشد».
علاوه بر شروطی که برای جمع التقدیم در سفر گفته شد، شرط است که باران در اول وقت نماز اولی و اول نماز دومی وجود داشته باشد، و نماز در محلی برگزار گردد که اگر برای نماز دومی در وقت خودش بدانجا برگردد باران لباس او را تر کند و به وی اصابت کند.
گروهی از یاران شافعی و دیگران برآنند که به علت بیماری هم جمع دو نماز جایز است. از جمله قاضی حسین، و متولی، و رویانی، و خطابی، و امام احمد و کسانی که از او پیروی کردهاند. و ابن عباس م عملا چنین کرده است. مردی از بنی تمیم این عمل وی را انکار کرد، ابن عباس م به وی گفت: «مادرت به عزایت بنشیند تو میخواهی سنت پیامبر صلی الله علیه وسلم را به من یاد بدهی؟ و گفت که: پیامبر صلی الله علیه وسلم چنین کرده است».
ابن شقیق گفت: از این ماجرا شبههای در دلم ایجاد شد لذا پیش ابوهریره رفته و از وی پرسیدم که او سخن ابن عباس م را تصدیق کرد. (داستان ابن عباس و سوال ابن شقیق از ابوهریره در صحیح مسلم به ثبوت رسیده است). نووی گفته است: قول به جواز جمع بین دو نماز به علت بیماری آشکار است و برگزیده ما میباشد، چون در صحیح مسلم به ثبوت رسیده است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در مدینه بدون وجود خوف از دشمن و بدون وجود باران بین دو نماز جمع کرده است». اسنائی گفته است: آنچه را که نووی اختیار کرده است برابر نص شافعی است در «مختصر مزنی» و معناً نیز سخن او مورد تایید است، چون بیماری مجوز افطار در رمضان است مانند سفر، پس به طریق اولی مجوز جمع نیز میشود، بلکه گروهی از علماء برآنند که در غیر مسافرت هم به سبب نیاز جمع بین دو نماز جایز است، البته برای کسی که آن را عادت همیشگی خود نسازد و فقط به هنگام نیاز چنین کند. و ابواسحاق مروزی چنین گفته و آن را از قفال (چاچی) نقل کرده. و خطابی نیز آن را از جماعتی از اصحاب حدیث حکایت کرده است. و ابن المنذر آن را اختیار کرده. و اشهب از یاران مالک هم به آن رای داده است. و قول ابن سیرین هم همین است. و قول ابن عباس م هم بدان گواهی میدهد که گفت: پیامبر صلی الله علیه وسلم خواست که امت را در تنگنا و سختی قرار ندهد و گفت:
«جَمَعَ بِالمَدِینَهِ بَینَ الظُّهْرِ وَالعَصْرِ وَالمغْرِبِ وَالعِشَاءِ مِنْ غَیرِ خَوْفٍ وَلا مَطَرٍ».
«پیامبر صلی الله علیه وسلم در مدینه بدون این که خوف و ترسی از دشمن وجود داشته باشد و بدون وجود باران نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشاء را جمع کرد».
سعید بن جبیر از ابن عباس م پرسید چرا چنین کرده؟ گفت: تا امت خود را در سختی تنگنا قرار ندهد.
مقاله پیشنهادی
خیار(داشتن اختیار در معامله)
حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …