اول: زنی که ایام حیضش شروع شده و دوران خون ریزی حیضش از غیر حیضش مشخص است و با هم فرق دارند، به گونهای که در بعضی روزها خون ریزی فراوان دارد و در بعضی روزها خون ریزی اندک که این خون ریزی اندک به حساب استحاضه محسوب میشود، و روزهای خون ریزی فراوان خون حیض محسوب میگردد، مشروط بر آنکه دوران خونریزی فراوان از مدت حداقل ایام حیض کمتر و از حداکثر ایام حیض بیشتر نباشد.
دوم: زنی که ایام قاعدگیش بدون تمییز و فرق شروع میشود و در تمام دوران خون ریزیی که حالت و صفت دارد که در این صورت حداقل حیض (یک شبانه روز) برای وی مدت حیض در ماه محسوب شده و باقیمانده روزهای ماه (۲۹روز) روزهای پاکی ماهانهاش به حساب میآید.
سوم: زنی که قبل از استحاضه شدن مدت و دوران قاعدگی مشخص و معین داشت، بدین معنی که قبلا دوران حیض و پاکیش مشخص بوده است و وقت و مقدار آن را بر طبق عادت میدانست و بین خون قاعدگی و غیر آن فرق میگذاشت، پس بدان عمل میکند و بر طبق آن عادت قبلی رفتار مینماید، و این عادت با یک بار هم ثابت میشود، (حتی اگر یک بار این حال را به خود دیده سپس مستحاضه شده است، بر طبق آن عمل میکند).
چهارم: زنی که خون ریزی همیشگی دارد و عادت به حیض دارد، ولی بین خون حیض و غیر حیض فرق نمیگذارد و خون را به یک صفت میبیند، ولی عادت ماهانهاش معلوم است، او باید برابر عادت ماهیانه قبلی خود رفتار نماید. چون ام سلمه ک همسر پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت کرده است که زنی در زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم عادت به خون ریزی همیشگی داشت که من برای وی از پیامبر صلی الله علیه وسلم استفتاء کردم، و پیامبر صلی الله علیه وسلم گفت:
«لِتَنْظُرْ عِدَّهَ اللَّیَالِیَ وَالأَیَّامِ الَّتِی کَانَتْ تَحِیضُهُنَّ مِنَ الشَّهْرِ قَبْلَ أَنْ یُصِیبَهَا الَّذِی أَصَابَهَا، فَلْتَتْرُکِ الصَّلاهَ قَدْرَ ذَلِکَ مِنَ الشَّهْرِ» (أخرجه مالک والنّسائی وأبوداود والبیهقی وحسنه الترمذی).
«باید به تعداد همان ایام که پیش از مستحاضه شدن در ماه خون ریزی حیض داشت هر ماه ایام حیض حساب کند و از نماز خواندن خودداری کند آنگاه غسل کند و نماز بخواند به شرط مستحاضه[۱].
[۱]– تفصیل احوال مستحاضه را در ترجمه فقه السنه ج ۱/۱۳۲-۱۳۶ بخوانید. مترجم