عصمت پیامبران و رسولان
مسلمانان اتّفاق دارند که پیامبران و رسولان در پذیرش و تحمّل رسالت و در آنچه از جانب پروردگارشان به مردم میرسانند، معصومند. بنابراین چیزی از آنچه الله Uبه سویشان فرستاده است را نمیکاهند و هیچ چیز را فراموش نمیکنند مگر مواردی که منسوخ گردد.
الله تعالی برای پیامبرش؛ محمّد صلی الله علیه وسلم ضمانت نمود که قرآن را برایش بخواند و ایشان چیزی از آنچه به سویشان وحی میشود را فراموش نخواهند کرد؛ مگر آنچه الله متعال بخواهد که فراموش شود:
﴿سَنُقۡرِئُکَ فَلَا تَنسَىٰٓ۶ إِلَّا مَا شَآءَ ٱللَّهُۚ﴾ [الأعلى: ۶-۷]
«ما بزودی [قرآن را] بر تو میخوانیم، پس هرگز فراموش نخواهی کرد مگر آنچه را که الله متعال بخواهد».
رسولان نیز در امر تبلیغ، معصومند و هیچ بخشی از وحی را پنهان نمیکنند، زیرا پنهانکردن وحی خیانت بوده و محال است که رسولان چنین کاری انجام دهند:
﴿وَلَوۡ تَقَوَّلَ عَلَیۡنَا بَعۡضَ ٱلۡأَقَاوِیلِ۴۴ لَأَخَذۡنَا مِنۡهُ بِٱلۡیَمِینِ۴۵ ثُمَّ لَقَطَعۡنَا مِنۡهُ ٱلۡوَتِینَ﴾ [الحاقّه: ۴۴-۴۶]
«و اگر [پیامبرr] سخنانی [به دروغ] بر ما میبست، حتما ما دست راست او را میگرفتیم، سپس [شاه] رگ قلبش را قطع میکردیم».
نواقص و صفات فطری بشری منافاتی با عصمت ندارد؛ مثلاً ابراهیم gزمانی که دید دستان مهمانانش به سمت غذایی که برایشان آورده بود، دراز نمیگردد و نفهمید که آنان فرشته هستند، احساس ترس کرد.
سیّدنا موسی نیز به شدّت ناراحت شد و سر برادرش را گرفت و به سمت خویش کشید. همچنین وقتی دیدار با پروردگارش تمام شد و به نزد قومش بازگشت و آنان را در حالت پرستش گوساله دید، آن الواح را افکند در حالی که میان نوشتههایش، هدایتی از جانب پروردگار بود.
فراموشی پیامبر صلی الله علیه وسلم در غیر از امر تبلیغ و امور تشریع، از این قبیل است، چنانکه در روایت ذوالیدین آمده که پیامبر صلی الله علیه وسلم در نماز، دچار فراموشی شدند.[۱]
حتّی رسول الله صلی الله علیه وسلم صراحتاً بیان مینمایند که همچون سایر انسانها برخی امور را فراموشی میکنند: «إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ أَنْسَى کَمَا تَنْسَوْنَ فَإِذَا نَسِیتُ فَذَکِّرُونِی»[۲]؛ «قطعاً من بشری مانند شما هستم و همان گونه که شما فراموش میکنید، من نیز دچار فراموشی میشوم، پس هر گاه فراموش کردم، به من یادآوری کنید».
پیامبران گاهی اوقات در امر قضاوت و داوری میان مردم، اشتباه میکنند. همچنین در برخی موارد، مرتکب گناهان صغیره میشوند، امّا بر این کار نمیمانند و بلافاصله موفّق به توبه و جبران اشتباه میگردند؛ به عبارتی دیگر، الله آنان را بر گناه و اشتباه باقی و ثابت نمیگذارد، بلکه از طریق وحی، حقیقت را برایشان روشن میسازد و آنان را به توبۀ پس از گناه، موفّق میدارد و در نتیجه، حالشان کاملتر از قبل میگردد.
امّا به اجماع تمامی مسلمانان، معصوم از زشتیها و گناهان کبیره هستند.
در این مبحث، مطالبی مختصر دربارۀ عصمت پیامبران بیان گردید و جزئیّات و توضیحات دیگری نیز دارد که در این مختصر نمیگنجد.[۳]
[۱]– صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: ۱۲۲۸٫
[۲]– صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: ۳۹۲؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: ۵۷۲٫
[۳]– نک: مجموع الفتاوی، ج ۱۰، صص ۲۹۳- ۳۱۳ و ج ۱۵، ص ۱۵۰؛ الرّسل والرّسالات، صص ۹۹- ۱۱۶٫