نتایج اقتصادی زکات

نتایج اقتصادی زکات

زکات فریضه و عبادت است و نتایج اقتصادی پسندیده­ای برای فرد و جامعه دارد که بخشی از این فواید در پاراگراف قبلی بیان شد. یکی از امتیازات و برتری­های زکات بر مالیات­ها این است که افراد مکلّف، زکات را با انگیزه­ای دینی پرداخت می­کنند، بر خلاف مالیات­ها که متّکی بر عاملی رسمی و قانونی است و به محض اینکه مردم فرصتی پیدا کنند، از پرداخت آن سر باز می­زنند.

برخی از مهم­ترین نتایج اقتصادی زکات، عبارت است از:

  1. زکات یکی از وسایل توزیع مجدّد درآمد و ثروت در جامعه است: این کار منجر به همدردی با فقیران می­شود و یکی از اسباب عدالت اقتصادی به شمار می­رود که با وجود اختلاف در تعریف و وسایل آن، مورد اتّفاق تمامی اقتصاددانان است.
  2. یکی از انگیزه­های سرمایه­گذاری است: کسی که دارای وجوهی نقد باشد، باید آن‎ها را سرمایه­گذاری کند تا مصرف نشوند و روشن است که سرمایه­گذاری در بیشتر پروژه­ها باعث رونق اقتصاد می­گردد و دولت­ها با وسایل مختلف، مردم را تشویق به این کار می­کنند.
  3. زکات یکی از عوامل امنیتی است که باعث می­شود محیطی مناسب برای بهبود اقتصادی به وجود آید: زیرا فقر یکی از اسباب جرم بوده و زکات با فقر مبارزه می­کند و در نتیجه، به شیوه­ای غیرمستقیم، وسیلۀ مبارزه با جرم است.
  4. یکی از اسباب بهبود اوضاع افراد فقیر در جامعه به شمار می­رود: یعنی در زمینۀ بهبود سطح معیشتی، بهداشتی و آموزشی فقیران نقش دارد که این کار باعث می­شود بتوانند نیرویی مؤثّر و قوی در رونق اقتصادی باشند.
  5. در کاهش بار مالی تحمیل­شده بر بودجۀ دولت مؤثّر است: یعنی یارانه­ها و کمک­هایی که برای نیازمندان؛ همچون یتیمان، پیرزنان و سایر افراد محتاج به مراقبت­های اجتماعی داده می­شود را کاهش می­دهد.[۱]

[۱]– النّظام الإقتصادی فی الإسلام، عمر مرزوقی و همکاران، صص ۱۴۷- ۱۴۸٫

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …