ویژگیها و صفاتی که اهل سنت دارد آنان را از دیگر گروهها متمایز میکند، و برخی از این ویژگیها عبارتند از:
-
آنان میانه رو هستند و از افراط و تفریط و زیادهروی و جفا به دورند. و این میانهروی در عقاید و احکام و سلوک آنها مشهود است و برداشت و فهم و دیدگاهی میانه در بین فرقههای امت دارند، همان طور که امت اسلامی در میان ملّتها میانه است.
-
نصوص قرآن و سنت را بزرگ میدارند و در فراگیری فقط به آن دو بسنده میکنند و به آن اهتمام ورزیده و در مقابل نصوص قرآن و سنت مطلقا! تسلیم هستند، و آن را مطابق شیوه سلف صالح و راه والای آنان میفهمند.
-
آنها جز رسول الله چنان امام و پیشوایی ندارند که همه سخنان او را بپذیرند و آنچه با کلام او مخالف باشد ترک کنند. و آنان بیش از همه به احوال و اقوال و کارهای رسول اکرم= آگاهترند، از این رو بیش از دیگران با سنّت محبّت دارند و بیش از همه میکوشند از آن پیروی نمایند و با اهل آن بیشتر دوستی مینمایند.
-
از جدال و دعوای در دین پرهیز میکنند و از اهل آن دوری مینمایند و در مسایل حلال و حرام جدال نمیکنند، و کاملاً وارد دایره دین میشوند.
-
به سلف صالح و ائمهشان احترام میگذارند و بر این باورند که راه و شیوه سلف سالمتر و آگاهانهتر و استوارتر است.
-
تاویلات کلامی را نمیپذیرند و تسلیم شریعت هستند و نقل را بر عقل (یعنی تصورات اذهان) مقدّم میدارند، و عقل را پیرو نقل قرار میدهند.
-
آنها حکم را تعمیم نمیدهند و در یک مساله همه نصوص را جمعآوری میکنند، و متشابه را در پرتو محکم و مجمل را در پرتو آنچه بیان شده، تفسیر میکنند و مطلق را به مقید ارجاع میدهند؛ و با این شیوه عمل، از تناقص سالم مانده و به حق رسیدهاند.
-
آنان الگوی صالحاناند، کسانی که به حق هدایت میکنند و به راه راست راهنمایی میکنند، چون بر حق ثابت قدم هستند و از آن دور نمیشوند و در امور عقیده متفقاند و بین علم و عبادت و میان توکل بر الله و استفاده از اسباب جمع کردهاند و در کنار استفاده از دنیا پرهیزگاری را رعایت مینمایند، و همراه هراس و خوف از الله به او امیداورند و حبّ و بغض هر دو را با خود دارند، و با مومنان مهربان، و در برابر کفار سخت و تند هستند و با این که در زمانها و مکانهای متفاوتی قرار دارند اما با هم متحد و هم آهنگ هستند.
-
آنان اسمی غیر از اسلام و سنت و جماعت ندارند.
-
میکوشند عقیده درست و دین استوار را نشر نموده و آن را به مردم بیاموزند، و مردم را اندرز گویند، و به امور آنها اهتمام میورزند.
-
آنان در سخنانی که میگویند و در باورهایشان و دعوت خود بیش از همه صبورند.
-
برای همدلی و وحدت میکوشند و مردم را به آن فرامیخوانند و تشویق میکنند و از اختلاف و تفرقه دوری میکنند و مردم را از آن برحذر میدارند.
-
الله متعال آنان را از اینکه یکدیگر را کافر یا بدعتگذار و یا فاسق قرار دهند، مصمون داشته است، و آنان در احکام شرع از همه فقیهترند و هرگاه در مورد دیگران داوری کنند براساس علم و آگاهی و دادگری و انصاف داوری میکنند.
-
آنان یکدیگر را دوست میدارند و با همدیگر مهرباناند و برای یکدیگر دعا میکنند و از یکدیگر دفاع مینمایند. و کمبود همدیگر را جبران میکنند و این را برای رضامندی الله انجام میدهند، و فقط براساس دین دشمنی میورزند.